Kristian Jensen på nyt tilbagetog: Fem års fløjkrig spøger i Venstre

Formandsdrømmen risikerer at smuldre frem mod landsmødet, vurderer DR's politiske analytiker.

- Vi er fast forankret, Kristian og jeg, i en tro på, at vi sammen kan løfte opgaven med at skabe ro og tryghed i Venstres egne rækker.

Sådan lød det fra Venstres formand Lars Løkke Rasmussen 4. juni 2014, da han og Kristian Jensen trådte frem for pressen på Odense Kongres Center efter et syv timer langt hovedbestyrelsesmøde.

Lars Løkke Rasmussen var af flere medier på det tidspunkt dømt færdig som formand for Venstre efter en række sager om partikassens sponsorat af hans tøjforbrug og luksusrejser for klimaorganisationens GGGI's regning.

Dramaet i Odense i 2014 fik mange Venstre-medlemmer til at frygte, at partiet nu ville blive martret af fløjkrig, fortæller DR's politiske analytiker Bjarne Steensbeck. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Men det skete ikke. Efter maratonmødet bag lukkede døre var det lykkedes for Venstreformanden at redde sin politiske karriere.

- Jeg kan ikke mindes et comeback af samme kaliber som det her. Det må være det største comeback, siden Lazarus steg op fra de døde. Det er meget, meget usædvanligt, sagde daværende kommentator og radiovært Jarl Cordua, der er erklæret Venstre-mand, til DR Nyheder.

Magtkampen fra 2014 spøger

Bag kulissen havde dele af Venstres bagland satset på, at Kristian Jensen kunne gennemføre et kup mod formanden på det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde.

Men i stedet fik han stukket mikrofonen i hånden af formanden på det efterfølgende pressemøde.

- Vi har haft en lang og meget åben drøftelse af den krise, Venstre har været i. For vi har været i en krise. Og man kan sige, at vi stadig er i en krise, indtil vi har genvundet vælgernes tillid til os. Og den første delmålsætning er at få genvundet vores medlemmers og tillidsfolks tillid til os, sagde han.

Der er ingen tvivl om, at dramaet fra 2014 på Odense Kongres Center netop nu spøger i Venstres bagland, vurderer DR Nyheders politiske analytiker Bjarne Steensbeck.

Kristian Jensen måtte på dagens pressemøde trække i land i forhold til sin kritik af formand Lars Løkke Rasmussens strategi under valgkampen, hvor han lagde op til et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det er jo balladen fra dengang, der har været med til at skabe fløjene i partiet. De eksisterede også tidligere, men blev i den grad iscenesat ved den lejlighed, hvor de blev til noget, som man navigerer efter i Venstre.

Bjarne Steensbeck fortæller, at banen dengang i 2014 var "kridtet op til", at Kristian Jensen sparkede "bolden i mål" på hovedbestyrelsesmødet.

- Det gjorde han aldrig. Han efterlod dem, der havde investeret deres politiske kapital på det, med tomme hænder. Han kunne ikke levere magten.

Kristian Jensen hængt til tørre

Før dagens pressemøde kom det frem, at Venstres nestor, den indflydelsesrige Claus Hjort Frederiksen, på sommergruppemødet havde rejst sig op og krævet Kristian Jensens afgang efter dennes undsigelse i Berlingske af formandens linje.

Kritikken gentog han til flere medier, heriblandt DR Nyheder, efter den times tid, pressemødet varede.

- Jeg synes, det er uholdbart, at vi har en næstformand, der underløber partiets formand med politiske udmeldinger, sagde han.

For Bjarne Steensbeck var Hjort Frederiksens udmelding endnu mere bemærkelsesværdig end Kristian Jensens tilbagetog for åben mikrofon.

- Det er det store opsigtsvækkende træk på sommergruppemødet. For Claus Hjort Frederiksen er en mand, der har en hel særlig position og taler til mange. Og hvis man er blevet kaldt 'ikke den rigtige' af ham, så har man i den grad et reparationsarbejde foran sig.

Kristian Jensen såvel som Lars Løkke Rasmussen bekræftede på pressemødet, at de begge stiller op til genvalg på partiets kommende landsmøde til november i Herning.

Spørgsmålet er nu, om Kristian Jensen, når tømmermændene har lagt sig efter Venstres sommergruppemøde, nogensinde bliver Venstres formand.

Hvis tiden op til dagens sommergruppemøde arbejdede imod Kristian Jensens formandsdrømme, så er tiden nu en endnu større fjende for næstformanden.

- Det hele kan smuldre for ham frem til landsmødet. Nu er der måske flere og flere, der tvivler på, om han har det, der skal til, for at blive formand.

- Han har endnu en gang trukket sig og lignede en stor undskyldning på pressemødet. Det var en ydmygelse. Det var en eklatant ydmygelse af en næstformand med ambitioner om at blive formand, siger Bjarne Steensbeck.

Kampvalg i Herning til november?

Bjarne Steensbeck understreger, at det er svært at spå om fremtiden i politik, men der ingen tvivl om, at man i Venstre er træt af magtkampene.

- Mange er så trætte af, at fløjene er blevet en så integreret del af magtkampen i partiet, at man helst ser, at man kan starte på en frisk.

Det kræver et kampvalg på partiets landsmøde.

- Kristian Jensen siger, at han stiller op igen. Men det er nok ikke helt vanvittigt at gætte på, at han kommer ud i et kampvalg, siger Bjarne Steensbeck.

Men hvem kunne så tænkes at udfordre Kristian Jensen som Venstres kronprins?

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen sad på bagsmækken af den golfbil, der fragtede Venstretoppen til pressemødet. Han fik dog ikke mange minutters taletid til at fremlægge partiets politik. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Pilen peger på den nyudnævnte politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der stort set ingenting sagde på dagens pressemøde.

Flere iagttagere har allerede peget på, at han får en stadig større fanskare i Venstres bagland.

- Han kunne bare sidde og kigge på dramaet. Og det kunne jo være, at det var ham, der stillede op. I givet fald kan det være det afgørende dødsstød til Kristian Jensens formandsdrømme, siger Bjarne Steensbeck.

Facebook
Twitter