Kristian Jensen på USA-visit: Syrien skygger for Ukraine

Den danske udenrigsminister mødes onsdag med den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Borgerkrigen og kampen mod IS er på dagsordenen, når udenrigsministeren besøger John Kerry. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Kristian Jensen skal for første gang besøge John Kerry i Washington, hvor de skal drøfte Syrien og Ukraine.

Onsdag modtager den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sin danske kollega Kristian Jensen (V) i Washington til en drøftelse af verdens brændpunkter.

Øverst på listen står borgerkrigen i Syrien og den fælles kamp mod Islamisk Stat, men den danske minister vil også bringe den fortsat ustabile situation i Ukraine op med Kerry.

- Det danske bidrag til kampen mod ISIL (Islamisk Stat, red.) var efterspurgt og bliver modtaget meget positivt, siger Kristian Jensen forud for mødet.

- Men vi skal videre end det. Vi skal snakke om en varig fredsløsning i Syrien med et frit valg, hvor Bashar al-Assad ikke fortsætter som præsident.

Samtidig er ministeren opmærksom på, at det store fokus på Syrien tager fokus fra konflikten i Ukraine.

- Det er derfor, vi fra dansk side hele tiden holder fast i, at Ukraine er en prioritet, vi ikke må glemme, siger Kristian Jensen.

- Ukraine bliver prøvestenen på, hvorvidt Europa og EU kan tiltrække lande fra Ruslands nærområde - eller om Rusland får lov til at tryne landene og bestemme, hvem de må være i alliance med.

- Siden Ukraine forsøgte at nærme sig EU, har Rusland trynet dem benhårdt. Og det må vi protestere imod, for ethvert land skal have retten til at vælge sin egen fremtid. Det er en ret, Danmark som et lille land skal kæmpe for.

Besøget i Washington finder sted mindre end en uge efter, at Danmark - efter opfordring fra blandt andre USA - har vedtaget at sende danske F-16-fly og specialtropper til kampen mod Islamisk Stat i både Irak og Syrien.

- Vi lytter generelt til vores allierede, men vi træffer selvfølgelig selv afgørelsen om, hvorvidt vi skal deltage eller ej. Danmark er et land, som desværre også har haft besøg af terrorens hæslige ansigt, og derfor har vi alle interesser i at deltage i kampen mod terrorisme, siger Kristian Jensen.

/ritzau/