Kristian Jensen sender stikpille til Lars Løkke i sin farvel-tale

Venstre har i dag sagt farvel til sit tidligere formandskab.

Tidligere næstformand Kristian Jensen hyldes ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Den tidligere næstformand for Venstre Kristian Jensen nåede knap nok at begynde sin tale ved partiets landsmøde, før han fik sendt en lille stikpille til partiets tidligere formand Lars Løkke Rasmussen.

- Det er jo ikke en farvel-tale. Det der med tidlig pension, det er jo kun, hvis man føler sig nedslidt, sagde Kristian Jensen.

Kommentaren fra den tidligere næstformand var møntet på tidligere partiformand Lars Løkke Rasmussen, der nogle timer forinden i sin afskedstale for partiet sagde:

- Jeg er jo nok den eneste dansker, der har oplevet et indfriet løfte fra Socialdemokratiet: nemlig tidligere pension til nedslidte.

Lars Løkke Rasmussen var ikke længere til stede i salen i Herning Kongrescenter, da Kristian Jensen holdt sin tale.

Her takkede Kristian Jensen alle de partifæller, han har samarbejdet med igennem sine år som skatteminister, udenrigsminister, finansminister - og sine 10 år som næstformand:

- Jeg vil altid være taknemmelig for alle de venstrefolk, som har hjulpet mig. Alle de venstrefolk, som jeg har mødt over kaffekopper og ostemadder, sagde han og fortsatte.

- Ingen får succes alene. Man får kun succes, hvis man løfter i fællesskab.

Anspændt forhold i det tidligere formandskab

Det er nu et par måneder siden, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen trak sig fra hver sin post. Det skete efter en rum tid med mildt sagt dårlig stemning mellem de to toppolitikere, der tilsammen udgjorde Venstres formandskab.

Gnidningerne i formandskabet brød ud i lys lue, da Kristian Jensen efter sommerferien undsagde Lars Løkke Rasmussens valgkamps-melding om et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Den idé abonnerede næstformanden ikke på, lod han forstå i et interview med Berlingske.

Og det fik partiets magtfulde nestor, Claus Hjort, på banen. Han kaldte det "uholdbart", at næstformanden "underløber partiets formand".

I de følgende uger fulgte et dramatisk magtopgør, der endte med, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen trak sig fra deres poster den 31. august.

Tidligere næstformand Kristian Jensen hyldes ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Kristian Jensen sender også stikpille til Støjberg

Her godt to måneder senere har partiet fået både en ny formand og en ny næstformand, og de sagde i dag farvel og tak til deres forgængere.

Og Kristian Jensen havde også en lille slet skjult bemærkning til sin efterfølger på næstformandsposten, Inger Støjberg, som han ikke altid har været helt enig med i udlændingepolitikken.

Op til landsmødet er udlændingedebatten nemlig igen blusset op i Venstre, efter Inger Støjberg har udtrykt forståelse for, at mange danskere "har fået nok" og ifølge en undersøgelse gerne ville udvise muslimer fra landet.

I sin formandstale sagde Jakob Ellemann-Jensen omvendt, at undersøgelsen "giver anledning til en dyb bekymring", og at han ikke ønsker, at Danmark skal være et sted, hvor man vil udvise mennesker alene på grund af deres tro.

- Jeg er helt enig i formandens tale angående udlændinge. Det synes jeg bare, at man skal holde sig til, sagde Kristian Jensen og høstede klapsalver fra salen.

'Du havde håbet, historien havde taget en anden drejning'

Jakob Ellemann-Jensen holdt også en takketale for Kristian Jensen og hans lange karriere i partiet:

Tidligere næstformand Kristian Jensen og nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, under Venstres landsmøde i Herning. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Jeg tror ikke, at der er mange, som har haft en så central rolle, som du har. Jeg tror ikke, at der mange, som har knoklet så hårdt, som du har, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Den nye formand satte også ord på, at Kristian Jensens store drøm har været en dag at gå fra at være næstformand til at være formand.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at du havde håbet, at historien havde taget en anden drejning. Det er der mange, som har forståelse for, sagde Jakob Ellemann-Jensen.