Kristian Thulesen Dahl: Dansk Folkeparti er modstandere af EU

DF-formanden bruger sin grundlovstale til at skærpe partiets kurs. Partiet er EU-modstander, slår han fast.

Med Dannebrog flagrende i baggrunden angriber Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, Den Europæiske Union og vil have Danmark ud af samarbejdet.

Det siger han i sin grundlovstale fra Lykkesholm Slot på Fyn, hvor han mener, at coronakrisen er blevet brugt som påskud til at forpligte landene mere i EU-samarbejdet.

- Det er i Danmarks interesse at gøre sig fri af den tyngende overfrakke, som EU er. Gøre sig fri af den politiske overbygning, som tager mere og mere af den ilt, som ellers skal sikre et levende demokrati, siger Thulesen Dahl og slår fast:

- Derfor er Dansk Folkeparti modstander af EU.

Debatten om EU har kørt internt i Dansk Folkeparti de seneste par måneder.

Tidligere formand Pia Kjærsgaard sagde for en måned siden til DR, at Danmark skal ud af EU.

Det budskab kom efter ugers debat, hvor også udenrigsordfører og ledelsesmedlem Søren Espersen fremtonede med samme budskab - blandt andet i en video på sin Facebook-profil.

Et skærpet, anti-europæisk budskab

Men budskabet fra Kristian Thulesen Dahl er nu også klarere hørt og leveret end længe. Han har tidligere været afventende på, hvilken kurs han ønskede. Det afhang af den aftale, som briterne fik med EU om udtræden, har han flere gange forklaret.

Også i år, hvor han i slutningen af januar deltog i DR's politiske radiomagasin Slotsholmen.

Men en god britisk aftale er ikke længere en forudsætning, siger Thulesen Dahl i sin grundlovstale.

- Den omklamring, der er i færd med at gøre Europa til en omgang leverpostej-farvet gennemsnits-tristhed. Hvor de gamle nationalstater med deres særkender står for fald til gengæld for et bureaukrat-styre fra Bruxelles.

- Hvis briterne får en god løsning, bør vi i Danmark gå samme vej. Ellers må vi se Norges vej. Frihandel uden den politiske union er vores mål. Vejen dertil kan vi diskutere, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formandens budskab kommer på dagen, hvor en ny Epinion-måling fastholder Dansk Folkeparti på et krisespor. Partiet står nu til 6,8 procent af stemmerne i målingen, og det er signifikant lavere end valgresultatet fra sidste år på 8,7 procent.

Måling er samtidig den dårligste, Dansk Folkeparti har fået, siden Epinion begyndte at lave meningsmålinger for DR i 2008.

Udlændinge-angreb på V-formand

DF-formanden langer også ud efter Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen i sin tale. Her er han bekymret for, om de øvrige partier i blå blok vil fastholde en hård kurs på spørgsmålet om indvandrere, "når det virkelig gælder".

- Jakob Ellemann-Jensen, som i 00’erne meldte sig ud af Venstre i protest over DF’s indflydelse på udlændingepolitikken. Nu er han formand for partiet. Er hans åbenlyse manglende støtte til Inger Støjberg et signal om, hvor han i virkeligheden står i udlændingepolitikken?

- Jeg savner en klar og utvetydig opbakning. Eller hvad med de folk i Nye Borgerlige, som var aktive hos de konservative i de år, hvor vi kæmpede kampen – men hvor de konservative sagde fra. Vil de stå fast, når det virkelig gælder?, spørger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden siger i sin tale også, at grundlovsdag er en kærkommen påmindelse om, at regeringen ikke skal have for meget magt, og at de ældre er blevet glemt i debatterne om nedlukningen af landet.