Kristian Thulesen Dahl: Lige nu ligger DF for lavt i målingerne til at gå i regering

DF skal have omkring 17 procent af stemmerne for at gå i regering, siger partiformanden.

Skal DF i regering efter valget, så skal det være fordi, partiet har "danskernes opbakning", og det svarer til "omkring 17 procent", siger Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hvis Dansk Folkeparti skal tage skridtet fra støtteparti til regeringsparti, så kræver det, at vælgerne giver partiet en vis størrelse ved det snarlige folketingsvalg.

De omkring 15 procent af stemmerne, partiet lige nu står til i flere meningsmålinger, er ikke nok, slår partiformand Kristian Thulesen Dahl fast.

- Vi skal op og have et rygstød af danskerne for at kunne gå i regering. Det er jo ikke et mål i sig selv for os at komme i regering. Skal vi i regering efter et valg, så skal det være, fordi vi har danskernes opbakning, og der skal vi op omkring de 17 procent, siger han.

Så 15 procent, som målingerne viser, det er ikke et Dansk Folkeparti, som er klar til at gå i regering?

- Nej, grundlæggende synes jeg ikke, det er det. Når vi går i regering, så er det for første gang, og så skal man gøre det med et rygstød, så man kan få sine ting igennem, siger Kristian Thulesen Dahl.

I den seneste Epinion-måling for DR står Dansk Folkeparti til at få 15,2 procent af stemmerne med en statistisk usikkerhed på +/- 1,8 procent. Samme niveau har flere andre meningsmålinger vist de seneste uger.

Artiklen fortsætter under grafikken.

'Det er hammer-træls'

Det var under Folkemødet på Bornholm i juni 2016, Kristian Thulesen Dahl første gang erklærede sig klar til at gå i regering efter næste folketingsvalg.

Hvis blå blok vel at mærke igen kan mønstre flertal - og hvis DF får opbakning fra "rundt regnet hver femte dansker", sagde Kristian Thulesen Dahl dengang til Politiken.

Året forinden, i 2015, havde DF fået sit hidtil bedste folketingsvalg med overraskende 21,1 procent af stemmerne. Dermed var partiet blevet blå bloks største og Folketingets andetstørste parti efter Socialdemokratiet.

Det var i det lys, DF-formanden udtalte, at en eventuel regeringsdeltagelse ville kræve nogenlunde samme vælgeropbakning, altså rundt regnet hver femte vælger.

Med 15 procent af stemmerne står partiet lige nu i målingerne til at miste cirka hver fjerde vælger. Men partiet har før overrasket positivt på valgdagen, påpeger Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg synes selvfølgelig, det er hammer-træls, hvis vi ligger ringe i meningsmålingerne, og det gør vi jo lige nu. Jeg tror også, at vi på en valgdag vil ligge bedre, end vi gør nu. Og vi vil kæmpe alt, hvad vi kan, for at få et valgresultat, som er bedre, siger han.

Thulesen: Danskerne ser sundhedsudspil som centralisering

De dalende målinger kan spores tilbage til den seneste tids politiske drøftelser om regeringens sundhedsudspil og Socialdemokratiets udspil om at indføre en differentieret pensionsalder for nedslidte ældre, vurderer DF-formanden selv.

- De fleste danskere tager det, vi drøfter på sundhedsområdet lige nu, som et udtryk for, at der skal ske en centralisering. Og det er noget, som mange af Dansk Folkepartis vælgere instinktivt vender sig imod, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til regeringens forslag om at nedlægge regionern.

DF har længe argumenteret for at sløjfe de folkevalgte regionsråd, og det har mødt skarp kritik fra oppositionen, der kalder det en centralisering af sundhedsvæsenet. Og den retoriske kamp ser de røde partier ud til at have vundet vælgere på, lyder vurderingen:

- Jeg mener jo ikke, det er rigtigt, hvis vi ser på indholdet af den sundhedsreform, som diskuteres, så handler det om at lægge ting tættere ud på der, hvor folk bor. Det er en decentralisering, men det er ikke det, som står tilbage lige nu, og det kan have betydning, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl og Nye Borgerliges formand Pernille Vermund mødes i dag torsdag i deres første politiske duel. Du kan følge debatten direkte her på DR.dk eller på DR2 fra klokken 16:30.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter