Kristian Thulesen Dahl: 'Mette Frederiksen - du kender mit telefonnummer'

Dansk Folkeparti er parate til at samarbejde med både Venstre og Socialdemokratiet, slår partiformanden fast.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, holder tale ved partiets årsmøde i Herning Kongrescenter.

Dansk Folkepartis plan A er klar:

Lars Løkke Rasmussen (V) skal fortsætte som statsminister, men smide Liberal Alliance på porten og lukke Dansk Folkeparti ind i regeringskontorerne.

Men hvis ikke plan A holder, og valgresultatet ender med et rødt flertal, så er Dansk Folkeparti parate til at tale med Socialdemokratiet om et samarbejde.

Det slår partiformand Kristian Thulesen Dahl fast på partiets årsmøde i Herning Kongrescenter.

- Hvis danskerne sammensætter Folketinget, så vores plan A ikke kan lade sig gøre, vil vi holde alle kort åbne for at sikre Dansk Folkeparti størst mulig indflydelse.

- Så hvis den situation opstår, så kender du – Mette – mit telefonnummer, siger Kristian Thulesen Dahl direkte henvendt til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

DF: LA skal have indflydelse

DF-formanden forudser et kaos, hvis der kommer et rødt flertal efter folketingsvalget, men vil altså ikke afvise at hjælpe Mette Frederiksen i en sådan situation.

- Det kan blive ret dramatisk og kaotisk. Og mange spekulerer naturligvis på, om Socialdemokratiet på et tidspunkt får nok, og telefonen så ringer hos os. For hvis den gør, hvad så?

- Og ved I hvad? Hvis den ringer – så tager vi den. Hvad der så kommer ud af det, er selvsagt ikke til at sige, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har i de seneste år nærmet sig hinanden på en række politiske områder - særligt på udlændingepolitikken.

Omvendt har Dansk Folkeparti og regeringspartiet Liberal Alliance bevæget sig længere og længere væk fra hinanden. De to partier endte sidste år i et heftigt slagsmål om skattelettelser.

Kristian Thulesen Dahl udelukker da også, at Dansk Folkeparti vil indgå i et borgerligt regeringssamarbejde, som Liberal Alliance er en del af.

- De sidste par år har vist os, at det ikke er konstruktivt for at sikre en stabil ledelse af vort land. Jeg vil gerne understrege, at dette ikke handler om, at et parti skal udelukkes fra indflydelse.

- For selvfølgelig skal Liberal Alliance have indflydelse svarende til deres opbakning fra danskerne. De skal tages alvorligt og respekteres. Men det skal være slut med, at LA kan diktere, hvad eksempelvis Venstre må samarbejde med os om, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF: Rigtigt at vente

Han mener, at det var den rigtige beslutning, Dansk Folkeparti traf i 2015, da partiet valgte ikke at træde ind i en regering ledet af Lars Løkke Rasmussen.

- Det stod – og står for mig stadig klart – at Venstre dengang ønskede at gå selv. Der var ikke reelle forhandlinger om et regeringsgrundlag, hvor vi i tilstrækkelig grad kunne få vores politik med.

- Vi kunne glemme alt om grænsekontrol. Vi kunne glemme alt om grænser for mere EU. Der kunne ikke rejses spørgsmål ved konventioner. Og der måtte ikke være en realvækst i den offentlige sektor, der kunne sikre de ældre, sundheden, trygheden, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han understreger, at Dansk Folkeparti skal have omkring en femtedel af stemmerne ved folketingsvalget, hvis partiet skal gå i regering.

Dansk Folkepartis årsmøde fortsætter resten af lørdagen og søndag i Herning Kongrescenter.