Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op ved næste valg for Dansk Folkeparti

Intern splid i Dansk Folkeparti er ifølge Kristian Thulesen Dahl årsagen til, at han ikke vil være at finde på stemmesedlen for partiet ved næste valg.

Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op som en konsekvens af intern splid i partiet. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Tidligere formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op for partiet ved næste folketingsvalg.

Det er en konsekvens af intern splid i partiet, siger han til Radio4.

- Der har været så meget i de seneste år, og jeg håbede, at det sluttede, da jeg gik af som formand i januar. Men det slutter ikke. Det er blevet ved, siger han til Radio4.

Dansk Folkeparti har de seneste dage oplevet, at en række medlemmer har meldt sig ud af partiet.

Han vinker dog ikke farvel til Dansk Folkeparti allerede nu. Overfor Radio4 slår han fast, at han fortsætter frem mod næste folketingsvalg.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over

Beslutningen kommer, efter at partiledelsen tidligere på måneden udtalte til flere medier, at Kristian Thulesen Dahl kunne tage nogle af de "større og vigtigere ordførerposter" i Dansk Folkeparti udover den nuværende post som forsvarsordfører.

– Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var, at diskussionen om ordførerskaberne ikke kunne holdes internt. Det er ikke det, der er afgørende for, om jeg skulle blive i folketingsgruppen, men det er en indikation på, at selv her ønsker man ikke at opbygge tillid ved at tale med hinanden, men i stedet om hinanden, siger Kristian Thulesen Dahl til Radio4.

Overfor DR oplyste den nuværende formand for partiet, Morten Messerschmidt, at han havde sendt en sms til Kristian Thulesen Dahl, hvor han havde givet et tilbud om at mødes for at diskutere hans rolle i partiet. Det gjorde Messerschmidt grundlovsdag, hvor Thulesen Dahl ikke var mødt op til Dansk Folkepartis fejring af mærkedagen.

Dukkede ikke op til valgfest

Det var ikke kun den 5. juni, at Kristian Thulesen Dahl ikke var at finde blandt de fremmødte DF'ere. Til trods for sin rolle som forsvarsordfører for partiet dukkede han ikke op til partiets valgfest i forbindelse med folkeafstemningen om afskaffelsen af det danske forsvarsforbehold over EU.

Det fravær var dog ikke noget, som formand Morten Messerschmidt var blevet informeret om.

DF-formanden kaldte det "helt vildt mærkeligt", at hans forgænger - og nuværende forsvarsordfører - udeblev fra valgaftenen om netop forsvarsforbeholdet.

Fraværet pustede dengang til spekulationerne om, hvorvidt Kristian Thulesen Dahl stod med det ene ben på vej ud af partiet - og måske på vej ind i et nyt parti sammen med tidligere Venstre-minister Inger Støjberg.

Men det afviste Kristian Thulesen Dahl efter valgdagen. Dog uden at give nogen garanti for, at han blev i Dansk Folkeparti "til evig tid".

'Nu skal Inger Støjberg jo først stifte et nyt parti'

Hvorvidt han genopstiller til næste folketingsvalg for et andet parti - eller vil indgå i et partisamarbejde med Inger Støjberg - vil han endnu ikke lægge sig fast på.

– Nu skal Inger Støjberg jo først stifte et nyt parti, og mange DF’ere vil selvfølgelig komme til at tage stilling til, om det er interessant i forhold til deres nuværende medlemskab af Dansk Folkeparti. Jeg skal bruge noget tid nu på at finde ud af, hvad fremtiden skal bringe. Men jeg vil holde øjne og ører åbne, siger Kristian Thulesen Dahl til Radio4.

I forbindelse med valgkampen frem mod folkeafstemningen om det danske forsvarsforbehold overfor EU førte Kristian Thulesen Dahl nej-valgkamp rundt omkring i landet sammen med Inger Støjberg.

Dansk Folkeparti anbefalede danskerne at stemme "nej" til at afskaffe forsvarsforbeholdet, men måtte indkassere et valgnederlag, da 66,9 procent af vælgerne stemte "ja" til at afskaffe forsvarsforbeholdet.