Kritik af Thornings toprådgiver

Svigtende rådgivning af statsministeren er en medvirkende årsag til regeringens tillidskrise, mener flere socialdemokrater. S-gruppeformand forsvarer Thornings toprådgiver.

Kritikere mener, at Helle Thorning-Schmidts rådgiver Noa Redington (tv.) mangler forståelse for socialdemokratisk tankegang, og at han er en væsentlig årsag til, at det går skidt for statsministeren. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har behov for bedre rådgivning, hvis hun skal genvinde magten ved næste folketingsvalg. Det skriver Berlingske i dag.

Det mener en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer, som særligt retter deres kritik mod Thornings rådgiver i statsministeriet, Noa Redington.

- Han mangler socialdemokratisk forståelse. Det kan godt være, at han har læst på et fint amerikansk universitet og kan mange fremmedord, men den Kloge Åge-dimension er altså ikke tilstrækkelig, når Thorning skal nå de socialdemokratiske vælgere, siger et S-folketingsmedlem til Berlingske, som ikke ønsker at træde frem ved navn.

40-årige Noa Redington har været Helle Thorning-Schmidts politiske rådgiver siden januar 2008 og har således været med til at bringe Socialdemokraterne til magten ved valget sidste år. Men i den socialdemokratiske folketingsgruppe savner flere, at Thorning i højere grad bliver gearet til at sætte en dagsorden. Det gælder i særdeleshed på de ugentlige pressemøder i statsministeriets spejlsal.

- Det fungerer slet ikke, som det er i dag. Der er behov for at sætte en ny strategisk dagsorden med fokus på socialdemokratiske værdier. Og jeg mener ikke, at Noa Redington bidrager til det. Det er et almindeligt samtaleemne i folketingsgruppen, siger et andet S-folketingsmedlem til Berlingske.

Mens regeringens øvrige topministre hver har ansat to spindoktorer til at politikudvikle og rådgive ministeren, har Thorning holdt fast i Noa Redington som sin eneste særlige rådgiver. Derudover kan Thorning trække på Statsministeriets pressemedarbejder, Lea Henriksen, og sin egen tidligere sekretær, Trine Wesselhoff, som nu er ansat af Socialdemokraterne som såkaldt parlamentarisk rådgiver.

Blandt de øvrige ministerrådgivere bliver Redington rost for at være en dygtig taleskriver med stærke analytiske evner, men både i rådgiverkredsen og blandt socialdemokrater efterlyser man forstærkning i Statsministeriet.

Også kritik fra baglandet

Kritikken trækker også tråde ud i det socialdemokratiske bagland, hvor en række tillidsfolk føler, at Thorning kunne være klædt bedre på i afgørende sager.

Himmerlandskredsens lokale S-formand mener sågar, at Thorning bør give Noa Redington en klar besked:

- Hun skulle sparke til ham og sige: Nu må du tage dig sammen, ellers er du fyret, lyder det fra Sonja Thybo Thomsen.

Hun mener, at Thorning har begået en række faktuelle fejl på sine pressemøder og ser det som et tegn på dårlig rådgivning.

- Jeg siger ikke, at hun er uden skyld i fadæserne, men en statsminister kan ikke sætte sig ind i alt. Hun skal have de rigtige fakta for at kunne virke troværdig, og derfor er det rådgiverne, som må stå for skud her, siger hun.

Tove Asmussen, der er formand for Socialdemokraterne i Horsens mener også, at den er gal med rådgivningen.

- Når man er ny statsminister, så har man altså brug for nogle dygtige folk til at rådgive og vejlede en. Det virker, som om der har været et svigt på det punkt, siger hun.

Formanden for den socialdemokratiske folketingsgruppe, Mogens Jensen, forsvarer Thornings rådgiver.

- Jeg kan ikke genkende det billede, der bliver tegnet af Noa Redington. Jeg synes, der er grund til at bemærke, at han i lang tid har været en af Helle Thorning-Schmidts rådgivere. Han er en af dem, som har bidraget til den valgsejr, som vi rent faktisk fik i september, så jeg står uforstående over for den kritik, siger Mogens Jensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk