Tema Kontanthjælpsloftet

Kritikere: Ministerium sminker kontanthjælpsreform

Beskæftigelsesministeren bruger for høje tal om kontanthjælpsmodtageres rådighedsbeløb, mener kritikere.

De familier, der bliver hårdest ramt af kontanthjælpsloftet, skal kun budgettere med 12.609 kroner i rådighedsbeløb om måneden. Det viser nye beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Almene Boliger, BL, og Danmarks Statistik, skriver Ugebrevet A4. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Et par på kontanthjælp med tre børn vil med det nye kontanthjælpsloft have cirka 15.000 kroner til rådighed om måneden, efter at huslejen er betalt.

Og det er et rimeligt niveau, har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fremført flere gange i debatten om de nye kontanthjælpsregler.

Men de familier, der bliver hårdest ramt af kontanthjælpsloftet, skal kun budgettere med 12.609 kroner om måneden i rådighedsbeløb. Det viser nye beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Almene Boliger, BL, og Danmarks Statistik, skriver Ugebrevet A4.

Kontanthjælpsloftet

Blå blok er blevet enige om nye regler for det, som kaldes kontanthjælpsloftet - altså grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt de nye regler.

Gå til tema

- Det er utrygt, at politikerne skal tage stilling til kontanthjælpsreformen på baggrund af nogle udregninger af rådighedsbeløb, som virker relativt usikre, siger Jann Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, til Ugebrevet A4.

Med 12.609 kroner om måneden efter at huslejen er betalt, kommer parret med tre børn ned under det minimumsbudget, som er fastsat af et ekspertudvalg.

Ifølge udvalget skal et par med to børn have 13.122 kroner om måneden for at "opretholde et acceptabelt leveniveau".

- Med minimumsbudgettet har du kun til dagen og vejen. Hvis du kommer ned under det, får du problemer med at have råd til tøj, mad og medicin, siger Lars Andersen, der er direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og medlem af ekspertudvalget, til Ugebrevet A4.

/ritzau/