Kritikken vælter ned over Birthe Rønn

Politikere fra Venstre og De Konservative kritiserer Birthe Rønn Hornbech, der har forsvaret dommeres ret til at bære religiøse tørklæder.

Meget tyder på, at Birthe Rønn Hornbech og statsminister Anders Fogh Rasmussen skal have sig en snak om regeringens politik. (© DR)

Birthe Rønn Hornbech har placeret sig på en tømmerflåde, der bliver kastet rundt på et opført hav. Politikere fra Venstre og konservative står i kø for at kritisere integrations- og kirkeministeren.

QuickVote: Birthe Rønn Hornbech

Birthe Rønn Hornbech forsvarer i en kronik dommernes ret til at bære religiøse tørklæder. Blandt andet skriver hun, at "hvis det danske folketing ligesom i diktaturer begynder at lovgive for den enkeltes sindelag, så må den kristne gøre oprør".

Udmeldingen er arrogant

Ministerens solo-udmelding kommer selvom regeringen har nedsat et hurtigt arbejdende udvalg, som skal se nærmere på muligheden for at forbyde dommerne at bære religiøse tørklæder.

- Jeg synes, det er en arrogant tilgang til et så principielt spørgsmål, og så køre sit eget løb, siger Venstres finansordfører Peter Christensen.

Retsordfører Kim Andersen er uforstående over for udmeldingen. Og Eyvind Vesselbo, der er medlem af integrationsudvalget for Venstre, er heller ikke begejstret.

Skaber forvirring

- Den skaber forvirring, fordi den blander værdipolitik sammen med lovgivning. Og hun skaber forvirring om, hvad regeringen mener, siger han.

De konservative undrer sig lige så meget. Integrationsordfører Helle Sjelle mener dog, at det er vigtigt at tage debatten.

- Vi er parate til at lovgive. Vi ser gerne at dommerne er fri for religiøse symboler, siger hun.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen ventes at kommentere Birthe Rønn Hornbechs udmelding i eftermiddag.