At være dansker og at være dansk er ikke det samme.
I hvert fald ikke hvis man spørger kulturminister Bertel Haarder (V), der nu blander sig i debatten om danskhed.
En debat, som har fået ben at gå på, efter at Dansk Folkepartis retsordfører, Martin Henriksen, såede tvivl om, hvorvidt elevrådsformanden på Langkaer Gymnasium, Jens Philip Yazdani, var dansk. En 18-årig mand, der har en etnisk dansk mor og en far med anden etnisk baggrund, mens som er født og opvokset i Danmark og som har gået i dansk skole og gymnasium.
- Hvis man er statsborger, er født i landet og taler dansk, så er man dansker. Men det er ikke sikkert, at man er dansk eller helt dansk, siger kulturministeren til DR Nyheder.
- Det med at være dansk har noget med følelser og værdier at gøre, mens det at være dansker er noget objektivt, uddyber han.
- Føler du dig dansk, er du dansk
Kan du definere det at være dansk?
- Det er jo ikke så let. Det hænger sammen med en følelse at være dansk. Altså at man føler sig dansk. Men det har også noget at gøre med, om man er en del af det kulturelle fællesskab i Danmark. Altså det, som vi er formet af og fælles om.
- Man kan godt være halvt dansk og halvt noget andet, siger han.
Hvem skal definere de følelser og værdier, der ligger i at være dansk?
- Det er jo først og fremmest én selv. Hvis man føler sig dansk, er det jo et meget vigtigt tegn på, at man er dansk.
- Men hvis man samtidig ønsker sig til et helt andet land og går ind for andet end grundloven og danske love - hvis man i stedet går ind for, at koranen og sharia skal bestemme i Danmark - så er det svært samtidig at påstå, at man er en del af det danske fællesskab.
Kan man være muslim og samtidig være dansk?
- Ja, det kan man godt, og man kan også være katolik eller hinduist og dansk. Det kan man udmærket. Men det siger sig selv, at kristendommen er blevet en del af dansk kultur, og den bliver man nok nødt til at respektere, hvis man vil betegne sig som dansk og være fuldblodsdansker.
- Dermed ikke sagt, at man skal være kristen for at være dansk.
Er det ok at være dansker uden at være dansk?
- Det er jo svært at forhindre, hvis en person er blevet dansk statsborger, fordi han eller hun er født i landet. Så opfylder man jo kriteriet, siger Bertel Haarder.
- Men hvis man føler noget andet og har helt andre værdier, end det vi er formet af i Danmark, så fjerner man sig jo. Det kan jo være, fordi man både er dansk og noget andet. Det er der jo mange, der er. Der er mange, der har to loyaliteter, hvor de både føler sig tilknyttet til Danmark og et andet land.
Er det ok at have to loyaliteter?
- Det har man lov til. Det gælder jo også dansk-amerikanere. Men det her handler jo ikke om, hvad der er okay. Det handler om, hvad vi skal forstå ved begrebet dansker, og hvad vi skal forstå ved begrebet dansk.
Er Jens Philip Yazdani dansk?
Er Jens Philip Yazdani dansk?
- Jeg kender ham ikke, og jeg ved ikke, hvor han kommer fra. Hvis han for eksempel går ind for, at koranen og sharia skal gælde i Danmark, så er han ikke kun dansk. Så er han også noget andet, siger Bertel Haarder.
Hvem er mest dansk - Jens Philip Yazdani eller Martin Henriksen (DF)?
- Det vil jeg helst ikke vurdere, siger kulturministeren.
- Jeg tror, det er svært at benægte, at Martin Henriksen er fuldblodsdansker. Den anden kender jeg ikke, men hvis han er imod dansk lovgivning, grundloven og dansk kultur, så tyder noget på, at han også er noget andet end dansk.
Fra Debatten i torsdags:
- Jeg kan ikke vurdere, hvem der er hvad
Det er en ung mand, der er opvokset i Danmark, har gået i skole i Danmark og ikke umiddelbart har noget imod danske værdier. Kan man sige noget om, hvem der er mest dansk, i og med at Jens Philip Yazadanis rødder ikke kun er i Danmark?
- Som du beskriver det her, så er han jo helt klart dansker. Om han så også i sine værdier og loyalitetsfølelser er fuldboldsdansker, det skal jeg ikke vurdere.
- Jeg siger jo ikke, at jeg kan vurdere, hvem der er hvad. Jeg prøver bare at sige, at det at være dansk har noget at gøre med, hvad man føler, man er. Og jeg forstår, at han føler sig dansk, og det er jo meget vigtigt.
Har det at være dansk noget at gøre med, hvor man kommer fra?
- Hvis man taler om det følelsesmæssige og værdierne, så er det ligegyldigt, hvor man er født. Så handler det om, hvad man føler, hvad man er loyal overfor, og hvilket samfund man identificerer sig med.
- Hvis man hverken kan lide grundloven, ytringsfrihed eller den danske ligestilling, så er man langt fra det danske.
Kan debatten om en definition af danskhed ikke komme til at frastøde nogen?
- Det tror jeg bestemt ikke. Der er brug for at få sagt, at man godt kan være dansk og samtidig være noget andet, siger Bertel Haarder.
- Det er der mange, som er i den moderne verden, hvor man ofte har rødder flere steder. Og det er der ikke spor galt i.
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen blandede sig i debatten på Socialdemokraternes kongres i dag:
- Vigtigt med debat om danskhed
Hvad synes om Debatten i torsdags?
- Jeg synes først og fremmest, at det er en god debat.
- Jeg har også prøvet at rejse den ved at stille forslag om en danmarkskanon, der handler om, hvad vi er formet af, og hvad vi er fælles om. Det er en værdikanon, der handler om, hvad danskerne finder vigtigst. Og jeg synes, det er vigtigt, at vi er tydelige med hensyn til vores værdier.
Er børn med en dansk forælder og forælder, der ikke kommer fra Danmark, danske?
- De er danskere, men det kan godt være, at nogle er tyrkisk-danske eller pakistansk-danske, ligesom der i USA bor nogle dansk-amerikanere. Det er der jo ikke spor mærkeligt i.
Må man selv bestemme, hvor dansk man vil være?
- Ja, selvfølgelig. Den enkelte må jo selv bestemme, hvor meget han eller hun vil holde fast i den kultur, som forældrene kommer fra. Vi er jo et frit samfund.
Kan du komme med et eksempel på en person, der er indbegrebet af danskhed?
- Dem er der vel mindst fem millioner af. Men det kan godt være, at nogle af dem står uden for det værdifællesskab og den følelse af at være dansk, som, jeg synes, skal med. Det er jo op til dem selv.
Er det godt at være meget dansk?
- Danskere er ikke bedre end andre. At nogle mennesker har rødder i en anden kultur, gør dem jo ikke til dårligere mennesker på nogen som helst måde.