Kulturministeren vil adskille diskoteker og spillesteder efter kritik: Det er ikke det samme

Når regeringen forhandler om næste fase af genåbningen, vil den se forskelligt på natteliv og kulturliv.

Kulturminister Joy Mogensen er blevet kritiseret for, at regeringen behandler koncertsteder på linje med diskoteker og barer. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Kulturminister Joy Mogensen (S) kommer nu landets spillesteder i møde.

Når politikerne i disse dage skal forhandle om yderligere genåbning af samfundet, skal spillesteder og det generelle natteliv som barer og diskoteker nemlig behandles som to forskellige ting - og spillestederne skal gerne i gang igen.

Det er meldingen fra kulturministeren, efter at flere aktører i den danske musikverden selv har slået på tromme for, at de ikke skal betragtes på linje med diskotekerne.

- Der ER forskel på kulturliv og natteliv. En natklub og et spillested er ikke det samme. Derfor vil regeringen i de forhandlinger, der er startet op nu, også skelne mellem de to.

- Vi er optaget af at få musikere, kunstnere og alle de udøvende i musikmiljøet på spillestederne i gang så meget som muligt, siger Joy Mogensen.

Senest har musikeren Simon Kvamm kritiseret regeringen for at have kørt med samme restriktioner for diskoteker og koncertsteder, mens eksempelvis fodboldklubber har kunnet lukke tusindvis af tilskuere ind til fodboldkampe.

- Helt konkret vil jeg i første omgang opfordre til at skelne, når man taler om nattelivet. Skelne mellem diskoteker og spillesteder, siger musiker Simon Kvamm (Arkivfoto). (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

- Jeg kunne godt tænke mig lidt mere respekt for min branche og det, vi går og gør, og at vi ikke bliver negligeret som en bunke festaber, der bare vil ud og vælte rundt, sagde Simon Kvamm.

Diskussionen kommer altså, fordi Folketingets partier i disse dage forhandler om, hvad - hvis noget overhovedet - skal have lov at åbne yderligere efter nedlukningen af samfundet i en fjerde fase af genåbningen.

Oprindeligt stod både spillestederne og nattelivet til at åbne som en del af den såkaldte fase 4, men natklubberne har allerede måttet sande, at det nok ikke bliver tilfældet for dem.

Både Statens Serum Institut og siden da sundhedsministeren og statsministeren har varslet, at det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Men spillestederne er altså en anden sag, hvis det står til regeringen.

- Hvis der er noget, coronavirus har lært os, er det jo, hvor stort behov vi har for kulturlivet og det fællesskab, det tilbyder os. Så vi går til forhandlingerne med, at vi gerne vil have gang i musiklivet – selvfølgelig på en forsvarlig måde, siger kulturminister Joy Mogensen.

Og selvom koncerter under normale omstændigheder også kan udvikle sig til festlignende seancer med dansende, svedende og råbende mennesker, mener ministeren, at det godt kan lade sig gøre på en forsvarlig måde.

- Vi har oplevet, at alle vores aktører i kulturlivet – både foreninger, frivillige og de professionelle – har været så hurtige til at sætte sig ind i retningslinjerne om afstand, håndsprit og det hele.

- Jeg har været til flere arrangementer, og jeg synes, at aktørerne er gode til at huske folk på forudsætningen for, at vi overhovedet kan blive ved med at glæde os over at opleve kulturen. Og det er, at vi holder afstand, spritter af og passer på hinanden.

Og det kan man ikke i nattelivet?

- Det er sværere, for det er nogle andre rammer. Men den vigtigste forskel er, at spillestederne er en del af vores almennyttige kultur. Det er der, vi får hele fødekæden til at virke, siger Joy Mogensen.

Hun understreger samtidig, at der fortsat kan være behov for at holde hånden under kulturlivet økonomisk, selvom man genåbner spillestederne. For så længe der stadig er restriktioner, vil det være sværere for kulturinstitutionerne at tjene penge.

Hvordan den økonomiske hjælp skal være, vil regeringen dog først se på, når det er besluttet, hvilke restriktioner der skal være i næste fase af genåbningen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter