Da herrelandsholdets venstreback, Joakim Mæhle, i sidste uge knastørt svingede højrefoden og sparkede bolden ned i det korte målhjørne mod Østrig, blev der formentlig jublet hjemme i de danske stuer.
Med målet og sejren kvalificerede Danmark sig til verdensmesterskabet i fodbold.
En kamp, der blev vist i de danske tv-stuer på Kanal 5. Kanalen drives af amerikanske Discovery Networks, og 762.000 seere så kampen, viser tal fra TNS Gallup.
Men fremover skal Mæhles magiske driblinger og andre store sportsbegivenheder med for eksempel herrelandsholdet kunne ses af langt flere danskere, mener regeringen.
Derfor vil kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) genindføre den såkaldte sportsliste.
Listen skal indeholde en række store sportsbegivenheder, hvor udgangspunktet er, at landsdækkende tv-kanaler får førsteret til at sikre sig rettighederne.
Den præcise model for, hvordan det skal foregå, har regeringen imidlertid ikke lagt sig fast på.
- Det er vigtigt, at de store sportsbegivenheder, som virkelig kan samle os som folk, bliver vist på tv-kanaler, som langt de fleste danskere har adgang til, siger kulturministeren.
OL på landsdækkende fjernsyn
Konkret foreslår regeringen, at store sportsbegivenheder som for eksempel fodbold-slutrunderne, håndbold-slutrunderne og de Olympiske Lege skal vises på landsdækkende tv. Sådan har det ikke været i løbet af sommeren, hvor en del af OL-dækningen blev vist på Discoverys kanaler, ligesom en del af EM-kampene blev sendt på Nordic Entertainment Groups kanaler og streamingplatformen Viaplay.
Ane Halsboe-Jørgensen siger, at hun ærgrede sig over ikke at kunne se blandt andet svømning og banecykling under sommerens OL.
- Men jeg synes da også, det er ærgerligt, at vores fantastiske fodboldlandshold hen over efteråret har spillet pragtfulde fodboldkampe, som det meste af Danmark ikke har kunnet se. Der er bare en samlende kraft i sport, som vi igennem årtier har nydt godt af, og som knytter os sammen som land, siger hun.
Landsholdets 4-0-sejr over Moldova for halvanden uge siden blev set af 549.000 seere. Til sammenligning så flere end 2,2 millioner seere Danmarks nederlag til England i EM-semifinalen, mens omkring 1,5 millioner seere så de resterende danske knald-eller-fald-kampe ved slutrunden.
Hvad der konkret skal stå på sportslisten, har Ane Halsboe-Jørgensen ikke afklaret endnu, ligesom modellen skal gentænkes. For siden listen sidst var i spil, har tv-markedet ændret sig dramatisk. En langt større del af tv-sening sker i dag gennem streaming.
Idrætten: Listen fungerer ikke
Listen har generelt haft et tumultarisk liv. Den blev afskaffet af den daværende VLAK-regering tilbage i 2018 i forbindelse med et medieforlig med Dansk Folkeparti.
Ved den lejlighed støttede Danmarks Idrætsforbund at fjerne den, fordi den var "unødigt bureaukratisk".
Direktør Morten Mølholm mener da heller ikke, at det er så oplagt at genindføre listen, siger han i dag.
- Jeg anerkender, at det er et godt formål. Vi vil i sporten selvfølgelig gerne have de store sportsbegivenheder ud til så mange folk som muligt.
- Men jeg bliver også nødt til at sige, at vores klare vurdering er, at i bedste fald har sportslisten ingen effekt, og i værste fald skaber den nogle falske forventninger, der vil bilde folk ind, at nu er vi sikrede de store sportsbegivenheder på landsdækkende tv. Og det sikrer den her sportsliste ikke.
Hvorfor ikke?
- Det eneste, den sikrer, er, at der skal være en udbudsproces mellem den kommercielle tv-station og public service-stationen. De skal så nå til enighed om en pris, og hvis de ikke kan nå til enighed, så skal et uafhængigt nævn fastslå prisen.
- Det er erfaringen fra Danmark, at det ikke har kunnet lade sig gøre, tværtimod har man skabt et bureaukratisk monster, vil jeg sige. Det har krævet mange kræfter. Og det har ikke haft nogen effekt i de perioder, hvor listen har eksisteret.
Ane Halsboe-Jørgensen, da man afskaffede listen, gjorde man det, fordi den blev kaldt bureaukratisk. Hvad siger du til det argument?
- Jeg tror på, den er et redskab af mange. Vi har langt fra løst problemet med, at sport er blevet for dyrt til at komme ud til den danske befolkning. Både streamingtjenester og tv-stationer byder ind i kæmpe pakker, hvor det kan være svært for en national tv-station at komme til bordet, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Vil diskutere prisen på fodboldrettigheder i EU
Ane Halsboe-Jørgensen skal til sit første rådsmøde som "sportsminister" i november. Der agter hun at rejse problemstillingen med de dyre tv-rettigheder, siger hun.
- Jeg vil rigtig gerne rejse den her diskussion i EU-regi. Jeg vil også meget gerne, at vi i fællesskab finder en vej til potentielt at gøre noget ved det her, siger hun.
Men har problemet ikke løst sig selv? Fodbold-VM skal vises på DR. Håndbold-slutrunderne sendes på TV 2. Samme kanal overtager også rettighederne til Herrelandsholdet fra nytår. Hvad er problemet?
- Lige for nuværende – de førstkommende år – der ligger det heldigvis rigtig godt. Men lige nu skal der forhandles nye rettigheder. Jeg mener ikke, vi skal slippe fokus, bare fordi det på den korte bane ligger fint. Problemet er langt fra løst på den lange bane.
TV 2 er åbne og positive
TV 2's sportschef, Frederik Lauesen, har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, da han er på ferie. Men han skriver til DR, at TV2 er "åbne og positive".
- Men også skeptisk i forhold til realismen i en sportsliste. Der er mange udfordringer, primært om prissætning, som altid har gjort det vanskeligt at få en sportsliste til at fungere. For en sportsliste er det afgørende med en prissætningsmodel, der rent faktisk fungerer, og som er fremtidssikker, siger han.
DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra Nordic Entertainment Group til regeringens udspil om at genindføre listen. Det har ikke været muligt. Koncernen havde blandt andet rettighederne til en del af sommerens EM-slutrunde. Det har ikke været muligt at få en kommentar til beslutningen. Men hos Discovery Networks Danmark, som stod for en del af OL-dækningen, er holdningen til sportslisten, at den ikke fungerer i praksis.
- Grundlæggende har idéen om en sportsliste historisk set vist, at den ikke fungerer i den virkelige verden. Sportslisten er i sin tidligere konstruktion forældet, og det er en utidssvarende tilgang, hvis den tekniske fremførsel af signaler skal være afgørende for, hvem der må vise hvilke sportsgrene, siger Esben Elborne, Kommunikations- og PR-chef hos Discovery Networks Danmark, og fortsætter:
- Vi lever i en tid, hvor næsten alle kan se alt. De skal naturligvis betale for det, men det er også tilfældet på DR og TV 2. Det bliver desværre bare nogle gange glemt. I dag - og fremover - vil alle streame. Det kræver blot net- eller mobilforbindelse, så har du det, har du adgang, hvis du vil.