Kulturministeren vil sende 4. klasser på dannelsesrejse i Danmark: 'Børn skal kende deres eget land'

En del af de 400 millioner kroner til kulturen skal gøre elever klogere på kultur og historie.

Statens Museum for Kunst er et af de steder, der er en del af dannelsesrejsen. I alt er der ti forskellige ture rundt i Danmark, som eleverne kan komme på. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Regeringen vil nu brede et pilotprojekt ud og sende flere tusinde 4. klasses elever rundt i Danmark på dannelsesrejse for at blive klogere på den danske kultur og historie.

Pilotprojektet er netop begyndt i ni kommuner og i løbet af efteråret vil omkring 3.000 elever blive sendt på tur rundt i landet.

Men allerede nu melder regeringen ud, at man ønsker at udbrede initiativet, så det kommer til at gælde for langt flere kommuner. Der er afsat 72,9 millioner kroner over de næste fire år af den 400 millioner kroner store indsprøjtning på kulturområdet.

- Vi vil gerne skubbe endnu mere vind i sejlene, så vi får flere børn ud på en dannelsesrejse. Nogle børn har været i London, Paris og Rom, men de har måske ikke besøgt vores egen hovedstad. Og omvendt har børn, der vokser op i hovedstadsområdet, måske en enkel gang eller to været i Jylland eller på Fyn. Det er vigtigt, at vi kender vores eget land og den kulturelle dannelse begynder, når man er barn, siger kulturminister Mette Bock (LA)

Hvorfor afsætter regeringen penge af til det, når I ikke ved, om pilotprojektet bliver en succes?

- Jeg kan konstatere, at det er modtaget med begejstring. Jeg har ikke mødt nogen, der siger, at det er en dårlig idé. Selvfølgelig skal vi samle op på erfaringerne, men jeg har store forventninger til det, og jeg vil meget gerne have, at alle landets 10-11 årige kommer rundt i landet og får lov til at sanse.

Bedre læring med konkrete oplevelser

Der er i alt ti forskellige ture, som eleverne kan komme rundt på. Turene lægger vejen forbi alt lige fra Statens Museum for Kunst i København til Limfjordsmuseet i Løgstør.

På det nordjyske museum er man glad for, at initiativet bliver udbredt til flere kommuner.

Ifølge Nanna Folke Olsen, museuminspektør på Limfjordsmuseet, bliver indlæringen meget bedre, når børnene får nogle konkrete oplevelser om Danmarks historie og kulturarv.

- Børnene får meget ud af at prøve at leve som i gamle dage. De skal opleve livet ved Limfjorden og have våde fingre og sejle i de gamle fiskerbåde og prøve at fiske med de gamle redskaber, som man har gjort i tusindvis af år, siger hun og fortsætter:

- Danmark har jo mange tusind kilometer kystlinje, så alle der har boet på kysten har et forhold til vandet og dagligdagen der, men der er mange, der ikke har den viden.

Behov for flere fælles oplevelser

Det er hele fire ministerier, der står bag regeringens initiativ 'Kend dit land'.

Da det blev præsenteret for første gang for et års tid siden, var det med både Kulturministeriet, Undervisningsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Børne- og Socialministeriet som afsender. Formålet er, at danske børn skal kende deres eget lands natur, kultur og historie.

Ifølge kulturminister Mette Bock er det ikke nok med et par skoleture til de lokale områder eller en lejrtur i 8. eller 9. klasse.

- Vil vil gerne give børnene flere fælles oplevelser, hvor man er ude i landet. Børnenes øjne bliver åbnet op, og de kan tage hjem og fortælle deres forældre om steder, de aldrig har kendt til. Jeg tror, at det kan så nogle rigtig fine frø, der kan ligge der resten af livet.

Nogle museer står i en krise og skal spare. Er det det rigtige sted at bruge pengene?

- Projektet handler ikke kun om børnene. Det handler også om, at vores kulturinstitutioner bliver bedre og bedre til at formidle til bredere målgrupper - ikke mindst børn. Jeg tror, at det her betyder meget for de kulturinstitutioner, der er med, fordi de får mulighed for at møde børnene direkte.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk