Kulturministeriet får rap over nallerne for indkøb

Kulturministeriets institutioner ser ofte stort på regler og praksis for indkøb, fastslår Statsrevisorerne.

Det Kongelige Teater i København er en af de kulturinstitutioner, der nu får indskærpet, at indkøbsreglerne skal overholdes. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

Institutioner under Kulturministeriet følger i mange tilfælde ikke de gældende regler og god praksis for indkøb i staten. Det er meget utilfredsstillende, slår Statsrevisorerne fast i en ny beretning.

Kulturministeriet får kritik for ikke at holde bedre øje med, om de institutioner, der hører under ministeriet, lever op til regler og retningslinjer for køb af varer og tjenesteydelser.

I mere end 25 procent af de undersøgte indkøb, der ellers var omfattet af EU-udbudsreglerne, blev lovgivningen ikke overholdt, fremgår det.

I mere end 35 procent af de undersøgte bygge- og anlægsopgaver var der ikke indhentet underhåndsbud eller afholdt licitation efter tilbudsloven.

Ikke tilfredsstillende

I en femtedel af de undersøgte indkøb har institutionerne ikke fulgt Statens Indkøbsprogram.

- Statsrevisorerne kritiserer, at Kulturministeriet ikke har indtaget en mere aktiv rolle og ikke i højere grad har fulgt op på, om institutionerne overholder gældende love og regler samt ministeriets retningslinjer for køb af varer og tjenesteydelser, skriver Statsrevisorerne.

Kulturministeriet vil nu indskærpe over for de enkelte institutioner, at regler om udbud og indkøb skal overholdes.

- Det er ikke tilfredsstillende, at gældende regler om indkøb og EU-udbud ikke er fulgt, siger kulturminister Bertel Haarder (V) i en pressemeddelelse efter kritik fra Statsrevisorerne.

/ritzau/

  • Kulturministeriets område omfatter 26 institutioner, men ikke alle er undersøgt.
  • Statsrevisorerne har undersøgt seks af de største kulturinstitutioner , blandt andet Det Kongelige Teater, Statens Museum for Kunst og Det Kongelige Bibliotek.
  • Indkøbene er undersøgt ved en stikprøve på i alt 187 indkøb. Stikprøven er ikke repræsentativ, men udvalgt på baggrund af væsentlighed og risiko.