Kun hver tiende dansker er enig med Frederiksen og Ellemann i, at omskæring af drenge fortsat skal være tilladt

Stor folkelig modstand mod omskæring af drenge får ikke Socialdemokratiet og Venstre til at vakle i spørgsmålet om et forbud.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres Jakob Ellemann-Jensen kører parløb, når det handler om at afvise et forbud mod omskæring af drenge. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Landets to største partier er i den grad ude af trit med vælgerne, når det handler om omskæring af drengebørn.

Kun 10 procent af befolkningen svarer nej til, om der bør indføres et forbud mod rituel omskæring af drenge under 18 år i Danmark.

Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for DR Nyheder. Et politisk flertal bestående af primært Venstre og regeringspartiet Socialdemokratiet besluttede ellers i efteråret at afvise et forslag om netop at forbyde omskæring af drenge.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at regeringen her er ude af trit med folkestemningen.

- Men politik handler jo ikke bare om at gøre det, som et flertal i befolkningen gerne vil. Politik handler om at gøre det, man som politiker synes, er det bedste. Og så må folk jo vurdere os på det, og om de synes, det er rigtig eller forkert, at vi sidder i regering, siger Nick Hækkerup og tilføjer med et smil på læben:

- Så hvis jeg gerne ville være en populær politiker, så skulle jeg lade være med at stille op til det her interview.

Hensynet til barnet er ikke afgørende

Han har som justitsminister til opgave at tale regeringens sag, når Folketinget i dag førstebehandler et forslag om at forbyde omskæring af drenge under 18 år. Et forslag, som løsgænger Simon Emil Ammitzbøll har stillet. Det står på forhånd klart, at et flertal vil afvise forslaget, og at omskæring af mindreårige dermed fortsat vil være tilladt.

- Det, der har været mest afgørende for os, er ikke hensynet til barnet - som er et vigtigt hensyn - eller de udenrigspolitiske interesser - som også er vigtigt. Det, som har været vigtigst for os, er, at jøderne skal have mulighed for at leve et liv i Danmark. Vi synes, at vi har en historisk forpligtigelse til at understøtte, at det sker, siger Nick Hækkerup.

Hele 73 procent af danskerne mener derimod, at der bør indføres et forbud mod rituel omskæring af drenge under 18 år, viser den nye Epinon-måling. 14 procent svarer 'ved ikke'.

Den store folkelige modstand mod omskæring af drenge og ønsket om et forbud har også gjort sig gældende i flere andre meningsmålinger. Til det siger Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen, at folkestemningen 'naturligvis gør indtryk'.

- Men jeg er jo som politiker belastet af viden, og i Folketinget har vi haft masser af høringer, hvor efterretningstjenesterne, udenrigsministeren og det jødiske samfund har fortalt, hvordan det her (forbud mod omskæring, red.) vil blive opfattet. Og når man kigger på de konsekvenser, der vil være, hvis Danmark som det første land i verden laver et forbud, så må jeg sige, at de er for store til, at jeg og Venstre vil lave et forbud. Det er ikke det samme som, at vi støtter omskæring, for det gør vi ikke, siger Karsten Lauritzen.

Et løfte om at passe på jøderne

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i efteråret meldte ud, at hun trods personlig modstand mod omskæring af drenge ikke ville være med til at forbyde det, lød hendes argumenter også, at det var af hensyn til det jødiske samfund i Danmark.

- Det kan ikke nytte noget, at vi ser det her som en enkeltsag og ikke som en del af en historisk sammenhæng. Jøderne har været forfulgt i Europa i mange hundrede år. Det kulminerede i det mørkeste kapitel i Europas historie, i Holocaust, sagde statsministeren og tilføjede:

- Derfor har vi givet et løfte om at passe på jøderne, passe på de danske jøder, og det løfte har jeg tænkt mig at stå ved, og derfor er et forbud ikke den rette vej.

Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen fulgte dengang straks trop og bakkede statsministeren op:

- Det er en svær sag, der er stærke holdninger til. Men jeg er enig i, at et forbud ikke er vejen frem. Danmark vil stå alene med et forbud - og vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark. Det skylder vi dem.

I videoen herunder kan du blive klogere på, hvorfor omskæring betyder så meget for jøder og muslimer.

'Kan ikke tillade sig at skære kropsdele af børn'

En række andre partier i Folketinget ser helt anderledes på sagen. Omskæring skal forbydes, mener blandt andre SF. Det handler ikke om for eller imod jøder eller muslimer, men om børns rettigheder, lyder det fra partiets retsordfører Karina Lorentzen.

- For os handler om det om børns ret til egen krop og få lov til at bestemme selv, hvad der skal ske med den, siger hun.

Liberal Alliances gruppeformand er heller ikke i tvivl.

- Vi mener ikke, forældre kan tillade sig at skære kropsdele af deres børn. Det er over grænsen for, hvad forældre kan tillade sig at gøre ved deres børn, siger Ole Birk Olesen, som ikke køber argumentet om, at omskæring er en flere tusind år gammel jødisk tradition.

- Det har også tidligere været en gammel tradition i Danmark, at man bankede sine børn gule og blå - det var der i hvert faldt nogen, der gjorde – men det blev også forbudt.