Kun privatansatte får stresshjælp

Offentligt ansatte falder økonomisk mellem to stole, hvis de må forlade jobbet med stress, siger forsker.

Store grupper af offentligt ansatte får kun erstattet den tabte erhvervsevne, hvis de kan få tilkendt en førtidspension af de offentlige myndigheder (Foto: Peter Clausen © Scanpix)

Et stigende antal danskere er så hårdt ramt af stress, depressioner og andre psykiske lidelser, at de mister evnen til at arbejde i kortere eller længere perioder.

Det er meldingen fra stort set alle landets pensionsselskaber. Men hjælpen til de

lønmodtagere
, der brænder sammen, er ofte afhængig af, om de er ansat i en privat eller offentlig virksomhed.

Det skriver Politiken.

I de fleste privatansattes pensionsordninger dækker forsikringen den tabte

indtægt
, når medarbejdere må sygemelde sig med stress.

Forsker: Ikke rimeligt

Men store grupper af offentligt ansatte får kun erstattet den tabte erhvervsevne, hvis de kan få tilkendt en førtidspension af de offentlige myndigheder. Og det er blevet stadig mere umuligt.

- Der er store stressproblemer på de offentlige

arbejdspladser
, siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen til Politiken.

- Men når medarbejderne går i stykker, skal de først kæmpe sig igennem nåleøjet til en offentlig førtidspension, og det er ikke rimeligt.

Med flere hundrede tusinde privatansatte i kundekredsen melder pensionsgiganterne Danica og PFA om en "bekymrende stigning" i udbetalingerne af erstatninger til

lønmodtagere
, der har mistet arbejdsevnen på grund af stress og andre psykiske lidelser.

Alene sidste år fik mere end 400 en erstatning for tabt erhvervsevne som følge af problemer med stress og psykiske lidelser.

I Danica stiger antallet af stressudbetalinger også - i 2016 blev den givet til mere end 1000 kunder.

Men den type af forsikringer findes ikke i mange offentligt ansattes arbejdsmarkedspensioner som for eksempel PKA og PenSam.

- Vore medlemmer har ikke de store

indkomster
som mange privatansatte. De har brug for, at der bliver sparet så meget som muligt op til pensionstilværelsen, siger Britt Brandum, medlemschef i PKA, til Politiken.

Her er det dog muligt at hjælpe medlemmerne med økonomisk støtte. Også når de venter på en mulig førtidspension. Men både PKA og PenSam erkender, at der er problemer.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Kristensen, der også er næstformand i PKA, vil nu have sagen på dagsordenen i trepartsforhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

/ritzau/