Opdatering: Efter artiklens udgivelse har kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen udtalt sig i sagen. Hendes udlægning er gengivet sidst i artiklen.
'Værket er desværre udgået af udstillingen på grund af konflikten i Ukraine'.
Sådan står der ud for videokunstneren Sergei Prokofievs værker i beskrivelsen af den prestigefulde Forårsudstilling på Kunsthal Charlottenborg, der ligger i hjertet af København.
Sergei Prokofiev er soloprisvinderen i udstillingen, som Charlottenborg selv kalder for 'én af de vigtigste åbne, censurerede udstillinger i Europa'. Bag udstillingen står Charlottenborg Fonden, der altså har besluttet at fjerne værkerne Fireworks on the Swamp fra 2020 og Fan of the Land fra 2021.
Det prisvindende værk illustrerer ellers med kunstnerens egne ord 'den kvælende politiske situation' i Rusland.
Sergei Prokofiev er nemlig alt andet end en tilhænger af den russiske præsident, Vladimir Putin.
Og ifølge Radikale Venstres kulturordfører, Zenia Stampe, er fjernelsen af hans værker et eksempel på en uheldig automatreaktion efter kulturminister Ane Halsbo-Jørgensens (S) opfordring til alle kulturinstitutioner om at 'kaste et kritisk blik på, hvad og hvem de har på programmet'.
Den besked kom samtidig med, at hun i sidste uge bad alle statslige museer og kunstneriske institutioner om at stoppe samarbejdet med den russiske stat.
Men det er bare ikke kun den russiske stat, der bliver boykottet.
- Vi ser jo aflysninger over en bred kam - af alle russere. Her også af en systemkritiker, siger Zenia Stampe.
- Den udmelding, som ministeren kom med, har ikke ført til grundige overvejelser, men til automataflysninger, og det er uheldigt.
- At vi endda er nået til, at institutioner overvejer, om man kan spille klassisk musik opfundet længe før Putin overhovedet var født. Det er ret vildt, siger Zenia Stampe.
Du kan se Sergei Prokofievs videokunst i denne artikel, hvor han også fortæller om sin inspiration fra protesterne mod det russiske valgresultat i 2010.
'Kritik af Rusland vigtige end hensyn til den enkelte'
DR Nyheder har siden søndag forsøgt at få en kommentar fra Charlottenborg om beslutningen om at fjerne Sergei Prokofievs værker.
Direktør Michael Thouber henviste til John Kørner på grund af hans rolle som formand for Charlottenborg Fonden. DR var både søndag og mandag i kontakt med John Kørner for at få en kommentar. Det lykkedes ikke.
Tirsdag oplyser han, at han ikke længere er formand for Charlottenborg Fonden, men ikke har yderligere kommentarer.
Samtidig er der dukket en meddelelse op på udstillingens hjemmeside, som forklarer udelukkelsen.
Her står der blandt andet:
- Vi er opmærksomme på, at kunstneren med værket stiller sig kritisk over for magthavere, og vi har med tildelingen af Soloprisen 2022 til Sergei Prokofiev tydeligt markeret, at vi sætter pris på hans kunstneriske praksis.
- Udelukkelsen skal derfor ses i tråd med Vestens systemkritik af staten Rusland, som vi ser som en større og vigtigere sag end hensynet til den enkelte, ligesom der heller ikke skelnes mellem sportsudøvere eller den russiske befolkning, der bliver hårdt ramt af de økonomiske sanktioner, uanset om de er kritiske eller ej over for Putin og krigen i Ukraine.
Udstillingens kuratorer ønsker ikke at udtale sig om fjernelsen af Sergei Prokofievs værk, og fra museet Charlottenborg Kunsthal bliver det understreget, at beslutningen tilfalder Charlottenborg Fonden.
Forventningspres
Den radikale kulturordfører, Zenia Stampe, mener, at Ane Halsboe-Jørgensen i forsøget på at sende et klart og stærkt signal til Rusland, har sendt de danske kulturinstitutioner alt andet end et klart signal.
Ministerens melding har nærmere lagt et pres på eksempelvis museer, der nu nødigt vil forbindes med noget, der klinger russisk.
- Man skynder sig bare at tage det ned fra programmet, fordi man oplever, at det er det, der er en forventning om, siger Zenia Stampe og fortsætter:
- Også fordi ministerens opfordring har skabt en forventning hos publikum.
Ane Halsboe-Jørgensen havde ikke mulighed for at stille op til interview eller at kommentere kritikken inden deadline klokken 11.00. (DR har efterfølgende fået en kommentar fra kulturministeren.)
Da ordene faldt i sidste uge, gik opfordringen til at stoppe samarbejdet kun på forbindelser til 'det officielle Rusland'.
- Det er den enkelte institution, der må træffe sin beslutning i det enkelte tilfælde. Der, hvor det handler om det officielle Rusland og officielle samarbejder, mener jeg, at det er ret klart, sagde ministeren.
Allerede på det tidspunkt luftede Zenia Stampe sin bekymring over for ministeren, og derfor ærgrer det hende (tirsdag formiddag, red.), at Ane Halsboe-Jørgensen stadig er tavs, mens for eksempel Sergei Prokofievs værker bliver fjernet.
- Det er sikkert ikke det, hun har haft i sinde (at russiske værker skal fjernes per automatik, red.), men hvis det er dét, som kulturlivet oplever er forventningen for politisk side, og det også er dét, befolkningen er blevet stillet i udsigt, så er der behov for at sætte nogle flere ord på, siger Zenia Stampe.
Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, erklærer sig enig.
- Tingene er gået meget stærkt, og jeg kan godt forstå, at nogle tænker, at de hellere vil være på den sikre side. Men vi skal blive bedre til at sondre, siger han.
Han mener, at ministeren bør komme på banen med nogle nuancer til hendes budskab. For det bakker han som udgangspunkt op om.
- Jeg synes, vi skal boykotte Rusland på så mange måder som overhovedet muligt, men russiske kunstnere i opposition til Putin skal være velkomne, siger Jan E. Jørgensen.
Han understreger, at der netop ligger et vigtigt signal til den russiske præsident i at give luft til den kritik, der i vid udstrækning bliver kvalt i Rusland.
Svar fra ministeren
Efter denne artikel blev udgivet med kritik af kulturministerens udtalelser er det lykkedes at få et interview med hende.
Fra Ane Halsboe-Jørgensen lyder det, at hun ikke har været i kontakt med Kunsthal Charlottenborg og derfor ikke kender deres overvejelser om ikke at udstille værkerne.
Hun understreger, at hendes udtalelse handlede om at stoppe samarbejder med den russiske stat og derudover "vurdere fra sag til sag, hvordan man vil forholde sig".
- Jeg mener hele tiden, at jeg har haft den nuance med. Det eneste sted, jeg mener tingene er sort hvide, det er når det kommer til det officielle Rusland med statssamarbejder. Der mener jeg, at den er klokkeklar, det skal stoppes.
- Alle andre samarbejder må vurderes fra gang til gang, og der er ikke lagt op til en automatreaktion, eller at alt russisk skal væk, men jeg har lagt op, til at man reflekterer over det i en fornyet verdensorden med krig på europæisk jord, siger hun.
Derudover vil hun ikke forholde sig konkret til beslutningen om at fjerne værkerne på Kunsthal Charlottenborg.
- Jeg har ikke lyst til hverken at sige, at det var rigtigt eller forkert, for jeg har ikke den indgående viden, som kunsthallen selv har.
- Og sådan har jeg det i virkeligheden med alle de beslutninger, der bliver truffet i de her dage. Det må være den enkelte kulturinstitution, der har viden og baggrund til at træffe beslutningen, siger hun.
Opdateret: Artiklen er opdateret klokken 17.45 med kulturministerens svar på kritikken.
Charlottenborg Kunstfond er rettet til Charlottenborg Fonden.