Kunstner bag politikeres papirs-nekrolog: Værket skal få os til at tænke over døden

Omstridt kunstværk har overskredet nogle grænser, erkender kunstneren bag.

Kunstner Jakob Jakobsen har skabt debat med sit værk, hvor 20 toppolitikere bliver erklæret døde. Han fortryder ikke skabelsen af værket, siger han. (Foto: Jacob Ehrbahn)

“Lars Løkke er død”, ”Henrik Sass Larsen er død”, ”Karen Jespersen er død”, og ”Ole Sohn er død”.

Sådan står der på det værk af papirsedler, som billedkunstneren Jakob Jakobsen har skabt. Værket er siden købt af Københavns Kommune for 10.000 kroner, hvor det har har skabt stor debat og fået flere fremtrædende politikere til at betegne det som usmageligt.

For billedkunstneren selv er debatten om værket interessant, om end han er forundret. Hensigten med det er ikke nødvendigvis at forarge, men mere få kunstnyderne til at reflektere over livet og døden.

- Jeg håber jo lidt, at folk måske vil sætte sig selv ind og sige: ’Knud Hansen er død’ eller ’Sonja Nielsen er død’. Det er egentlig et spørgsmål til os alle om, hvad døden betyder for os. Jeg kunne sagtens lave et værk om, at Jakob Jakobsen er død, siger han.

20 fremtrædende politikere

Og samtidig slår han fast, at personerne i værket er valgt, fordi det var de 20 politikere, han først kunne komme i tanke om, da han tilbage i 2015 skabte det.

- De her personer, som er døde, det er jo ikke nogle mennesker, jeg kender. Det er nogle offentlige figurer, som i mit sind egentlig er en fiktion på mange måder. Fortællingen om de 20 dødsfald er jo også en fiktion – eller en science fictionfortælling, siger han.

Københavns Kommunes billedkunstudvalg tager et par gange i løbet af året ud og køber kunst til kommunens institutioner. Indkøbsturen i juni var den første efter kommunalvalget i november sidste år.

På turen blev det besluttet at give 10.000 kroner for Jakob Jakobsens værk.

Billedkunstner Jakob Jakobsens værk (her et udsnit) har sat sindene i kog på Christiansborg. (Foto: Gyda Heding © PRIVATFOTO)

Fortryder ikke

Jakob Jakobsen er lige nu i London, men han forsøger at følge med i debatten derfra.

- Jeg synes også, det er interessant at se, hvad det er for nogle reaktioner, der opstår, når man bruger sådan nogle ord. Jeg kunne lige så godt sige: ’Lars Løkke Rasmussen er sød’, eller han er dum. Så det er egentlig for at undersøge, hvad sproget kan, siger han.

Men trods fordømmelse fra en række ledende politikere er der ikke noget i Jakob Jakobsen, der fortryder at have lavet værket, selvom han medgiver, at det overskrider nogle grænser.

- Det gør det da. Jeg har jo helt klart overskredet en grænse. Men jeg fortryder ikke, jeg har lavet det, siger han.