Kuren er reformer - men Wammen ville ikke blive konkret, da han præsenterede regeringens 2030-plan

Erhvervsorganisationer kalder planen for uambitiøs, mens fagbevægelsen jubler.

Finansminister Nicolai Wammen fremlagde regeringens 2030-plan tidligere på dagen. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Reformer, reformer, reformer.

Det var unægteligt et af de store emner på dagens pressemøde, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede regeringens plan for dansk økonomi frem mod 2030.

For regeringen vil nemlig både øge det økonomiske råderum - altså de penge, som ikke er øremærket til noget bestemt, men kan tages i brug, når det er nødvendigt ifølge politikerne - med 15 milliarder kroner.

Og så ser regeringen et potentiale for at øge beskæftigelsen med op til 40.000 fuldtidspersoner frem mod 2030 ved at "fortsætte reformkursen".

Planen har afsat penge til bundne opgaver som flere ældre og børn, forsvaret og grøn omstilling. Men:

- Hvis vi skal lave noget derudover, så skal vi lave reformer, så vi også kan få hænder ud til vores erhvervsliv og til vores velfærdssamfund, siger finansministeren.

Hvilke reformer?

Men så blev det heller ikke mere konkret.

- Vi vil komme med forslag i de kommende år til yderligere reformer, og der har vi også professor Nina Smith, som er sat i gang med at se på endnu flere værkøjer til det, så vi ud over at få flere hænder ud også får et mere moderne og bedre velfærdssamfund ud af det, siger Nicolai Wammen.

Professor Nina Smith fra Aarhus Universitet er formand for den reformkommission, som er nedsat af regeringen, og som løbende kommer med bud på, hvordan vi kan justere vores uddannelser og arbejdsmarked. I sidste ende for at få flere ud på arbejdsmarkedet og skabe flere jobs.

Men selvom Nina Smiths arbejde blev nævnt flere gange af finansministeren, så har Nina Smith tilkendegivet overfor DR, at hun ikke ønsker at stille op til interview.

Det har derfor heller ikke været muligt at få at vide, hvad der er på tegnebrættet i kommissionen.

Nicolai Wammen selv siger, at der også skal ses på, "hvordan vi kan reformere det offentlige".

Af "potentialet" for at få 40.000 flere fuldtidspersoner på arbejdsmarkedet i 2030 fremgår det blandt andet, at de vil hente 1.000 personer ved, at flere unge skal gennemføre en faglært uddannelse og 8.000 ved at få flere med ikke-vestlig baggrund til at deltage på arbejdsmarkedet.

Få det fulde overblik herunder.

Siden valget i 2019 er antallet af fuldtidspersoner på arbejdsmarkedet steget med 1.700 personer. Med regeringens forslag 'Danmark kan mere III' forventer regeringen, at det vil bidrage med i alt 6.100 personer. Det vil sige i alt 7.800 flere i 2030.

Desuden frigør 'Danmark kan mere III'-udspillet 4,5 milliarder kroner, og med reformpakken 'Danmark kan mere I' er det allerede aftalt at sanere erhvervsstøtten for mindst 3,5 milliarder kroner.

Dermed har regeringen allerede foreslået intitiativer, som svarer til 8 milliarder kroner, hvilket vil sige, at reformerne skal finde 7 milliarder kroner mere til råderummet.

Erhvervsorganisationer er utilfredse

Men planen går absolut ikke rent ind hos erhvervsorganisationerne Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Begge organisationer kalder planen for direkte uambitiøs.

- Det er ærlig talt skuffende, at regeringen med sin 2030-plan ikke giver flere svar, end det er tilfældet. Danske virksomheder kommer til at mangle op mod 90.000 medarbejdere frem mod 2030, og regeringens 2030-plan anviser ingen trædesten henimod en løsning på den kæmpe udfordring, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

I en kommentar til DR skriver Dansk Industri, at "det er for uambitiøst, at regeringens vej til et grønnere, stærkere og dygtigere Danmark i så høj grad handler om at udvide den offentlige sektor i blinde".

- Der mangler konkrete målsætninger for øget arbejdsudbud og produktivitet, som der kan styres efter, og som regeringen forpligtiger sig på, skriver de også.

Fagbevægelsen jubler

Men hos Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er der ros at hente.

Formand Lizette Risgaard er især glad for, at regeringen lægger op til et "ambitiøst løft" af velfærden.

- Vi har gennem flere år efterlyst en klar plan for velfærden, hvor den historisk store udfordring med flere børn og ældre vil presse den offentlige sektor i de kommende år. Regeringen har lyttet og leverer nu en klar og ansvarlig retning, skriver hun i en pressemeddelelse.

I regeringens plan afsætter man 21,25 milliarder kroner til det demografiske træk, så udgifterne kan følge med det stigende antal børn og ældre i fremtiden.

Og det glæder altså FH.

- Vi står overfor det største demografiske pres siden 2. verdenskrig, og det efterlader Danmark med to grundlæggende udfordringer, skriver hun videre.

- Pengene skal følge med, og vi skal kunne rekruttere medarbejdere til velfærden og uddanne til den grønne omstilling. Med 2030-planen forpligter regeringen sig selv til at prioritere netop de områder, og det er vigtigt.

Du kan se hele præsentationen af regeringens 2030-plan her.

TV AVISEN: Fremlæggelse af regeringens 2030-plan