Kursskifte: Mette Frederiksen klar til flere partier i regering

Statsministeren åbner for en regering hen over midten efter næste valg.

- Nu er der mindre end et år til et valg, og vi bekender os til en et-parti-regering. Det er det, vi går til valg på og ønsker opbakning til. Men vi vil nu også gerne åbne en diskussion af, om der kan være en bred regering, siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Med mindre end et år til næste valg inviterer statsminister Mette Frederiksen (S) til forhandlinger om et nyt regeringssamarbejde efter valget.

Det sker i et interview og en kronik i Jyllands-Posten, nøjagtig fire år efter at Mette Frederiksen på grundlovsdag 2018 fastslog, at Socialdemokratiet gik til valg på en S-regering.

Men efter tre år med den socialdemokratiske et-parti-regering er statsministeren altså klar til at forhandle om en bredere regering med partier fra blå blok, hvis det efter næste valg bliver hende, der får til opgave at lede forhandlingerne om at danne regering.

Statsministeren vil dog stadig gå til valg på, at S-regeringen fortsætter.

- Nu er der mindre end et år til et valg, og vi bekender os til en et-parti-regering. Det er det, vi går til valg på og ønsker opbakning til. Men vi vil nu også gerne åbne en diskussion af, om der kan være en bred regering, siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

- Det er meget reelt og også rigtigt at åbne den diskussion, så danskerne kan forholde sig til det, også i god tid inden et valg, siger hun.

Markant kursskifte

Dermed foretager Mette Frederiksen et markant kursskifte, som også skal ses i lyset af, at De Radikale har gjort det helt klart, at partiet ikke efter valget vil lægge stemmer til en ny omgang til S-regeringen.

- Vi kommer ikke til at fortsætte med en et-parti-regering på radikale mandater, sagde den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, i januar til DR.

Hun fastslog også, at hun i yderste konsekvens var klar til at stille et mistillidsvotum til en ny S-regering.

Når Mette Frederiksen taler om et muligt regeringssamarbejde “henover den politiske midte” skal det forstås som en invitation til et eller flere af de partier, der traditionelt peger på en blå statsminister. Ikke en SR-regering eller en S-R-SF-regering.

Også De Radikale har talt varmt for en regering med partier fra begge de traditionelle fløje.

Mette Frederiksen fremhæver i interviewet selv det nationale kompromis om forsvarspolitikken som det afgørende for hendes kursskifte. Altså aftalen mellem regeringen, Venstre, De Konservative, De Radikale og SF om at hæve forsvarsbudgettet og udskrive folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

- Det nationale kompromis viser os, hvad en bredde kan. Det er muligt, at man vil kunne lave en bred regering hen over den politiske midte, siger hun.