68-årige Ove er Vestervigs sidste praktiserende læge: Har søgt efter arvtager i årevis

Ove Petersen er bekymret over, hvordan hans 2.800 patienter vil stå, når han går på pension.

Ove Petersen har været læge i Vestervig i knap 40 år. (© PRIVATFOTO)

Når 68-årige Ove Petersen på et tidspunkt lukker og låser døren til sin lægekonsultation for sidste gang, er der ikke længere en lægepraksis i den lille by Vestervig i Thy nær Vesterhavet.

Tidligere delte han praksis med sin storebror og en anden kollega, men de er begge gået på pension, og i knap tre år har Ove Petersen været den eneste læge i klinikken i Vestergade, hvor han tager sig af cirka 2.800 patienter.

Ove Petersen har i flere år annonceret efter en ny læge både i traditionelle stillingsopslag og gennem en Youtube-video, men det har resulteret i lige præcis nul henvendelser.

- Det eneste, vi har fået ud af det, er, at det har kostet os en del penge at annoncere, fortæller han.

Har uddelegeret opgaver til sygeplejersker

Region Nordjylland, hvor Ove Petersens lægeklinik ligger, har ifølge en rapport fra Lægedækningsudvalget fra tidligere i år landets laveste lægedækning.

De enkelte læger har derfor i gennemsnit flere patienter end lægerne i de øvrige regioner, og det er også i Region Nordjylland, at flest lægepraksisser har lukket for tilgang af nye patienter.

For at skabe tid til de mest presserende lægeopgaver har Ove Petersen uddelegeret opgaver til de to sygeplejersker, der arbejder i hans praksis.

Og patienter, der ringer for at få et generelt helbredstjek, får besked på at gå videre til deres sundhedsforsikring.

- Den ene dag var der en kvinde, som ringede lidt før klokken 16, fordi hun havde slået sit hoved op i en varmtvandsbeholder og fået en seks centimeter lang flænge i hovedbunden. Den syede min sygeplejerske, siger Ove Petersen.

Fakta om tilgang af patienter

  • Når antallet af patienter passerer 1.600, så har de praktiserende læger i kraft af overenskomsten for almen praksis ret til at lukke for tilgangen.

  • I Region Nordjylland har de praktiserende læger i gennemsnit 1.720 patienter tilknyttet.

  • Fem procent af regionens lægepraksisser har mindst 2.600 patienter per fuldtidslæge. I de øvrige regioner har fem procent af lægerne mindst 2.000 til 2.300 patienter.Kilde: Rapport fra regeringens lægedækningsudvalg

Kender patienternes historie

Det er ofte yderområder som Vestervig, det er svært at lokke praktiserende læger til.

Ove Petersen kan godt være bekymret for, hvordan hans patienter vil stå, når han en dag vælger at gå på pension.

- Jeg har været her siden 1978 og har kendt mange af mine patienter, siden de var helt små, ligesom jeg kender deres forældre og bedsteforældre. Det kendskab er uvurderligt, siger han.

Ansætter læger på klinikker

  • Nordjylland oprettede som den første region en regionsklinik i Mou i 2008, da en lægepraksis ikke kunne afhændes til en ny læge. Siden er der oprettet regionsdrevne lægetilbud i flere andre byer.

  • Derudover har regionerne udbudt driften af praksis, og i 2015 vandt Falck Health Care første udbud om at drive en såkaldt udbudsklinik med kontraktansatte læger i Hurup i Thy.

  • Senere er der oprettet flere lignende tilbud.Kilde: Region Nordjylland

For Ove Petersen giver indblikket i patienternes historie ham mulighed for at opdage og reagere på mønstre og ændret adfærd hos sine patienter.

Han oplever for eksempel, at der som regel er god grund til at spidse ører, når der pludselig dukker patienter op i konsultationen, som han ikke har hørt fra i årevis.

- Så skal man være helt oppe på det sorte af tåneglene, for de patienter fejler nok et eller andet, siger han.

Og selvom Ove Petersen med sine egne ord har 'verdens bedste job' - og selvom der endnu ikke er sat en dato på pensionen - så ved han godt, at den dato ikke ligger mange år ude i fremtiden.

- Med den alder, jeg har, ville det da være udmærket, hvis der kom en ung læge i morgen og spurgte, om han kunne overtage biksen, siger han.

DR Nyheder vil gerne høre om dine oplevelser med din praktiserende læge: Er det for eksempel svært at få tid til en konsultation, eller er tiden hos lægen for knap? Klik her og svar.

På forhånd tak for hjælpen.