Det er på spil i Aabenraa

Grænsekommune med ambitioner - og et æble i turbanen.

(Foto: Aabenraa Kommune © Aabenraa Kommune)

Aabenraa Kommune har meget godt at prale af. Skønne skove, bakket terræn, fjordens blanke vand, E45 som markant færdselsåre igennem kommunen fra nord til syd og ikke mindst det udsyn, det giver, at være direkte nabo til Tyskland. Et æble faldt i kommunens turban, da Apple denne sommer besluttede sig for at placere et af sine enorme datacentre her.

Aabenraa by døjer dog med de samme udfordringer, som en del andre jyske byer: Faldende indbyggertal, flere ældre og en konstant konkurrence med nabobyerne om arbejdspladser, detailhandel og den mest attraktive bymidte. Det har kommunen de snere år forsøgt at investere sig ud af.

Bymidten er under forskønnelse og renovering, havneområdet er under forandring, tre lave etageejendomme med 66 lejligheder er under opførelse for enden af gågaden og tæt ved fjorden. Landsdelens største uddannelsesinstitution, University College Syd, er opført til 140 mio. kr. midt i byen. Her vil cirka 1.000 studerende have deres daglige gang, hvor de kan uddanne sig til pædagog, socialrådgiver eller sygeplejerske.

En anden synlig investering er renoveringen og udvidelsen af Arena Aabenraa, så der nu er et tidssvarende sports- og fritidscenteret til glæde for det meste af kommunens indbyggere.

Aabenraa har det særlige fortrin i forhold til omegnskommunerne, at det er her et af landets store supersygehuse, Sygehus Sønderjylland, er under etablering. Det forventes at skabe 1.600 flere arbejdspladser inden for få år.

Kommunen har valgt at bibeholde sine mindre skoler, og der er intet storcenter at finde i hovedbyen Aabenraa, hvor gågaden er delvist præget af lukkede butikker.

Thomas Andresen, borgmester i Aabenraa (Foto: Henrik B. Christoffersen- hbc-foto.dk)

De tre største arbejdsplads i Aabenraa er Sydbank, hvis hovedsæde ligger i byen, det er detailhandels- og leasingvirksomheden Fleggaard Holding i Kruså og virksomheden Abena i Aabenraa, der producerer og forhandler produkter og ydelser inden for healthcare-sektoren.

Særlige kendetegn i Aabenraa Kommune

-Danmarks længste landegrænse mod Tyskland ligger i Aabenraa Kommune.

- En stor andel af det tyske mindretal er bosiddende i kommunen, der ligeledes er hjemsted for det tyske mindretals administration. - E45 går ned gennem kommunen til grænsen. - Apple er på vej med et nyt datacenter ved Kassø lige udenfor Aabenraa. Første fase af det seks mia. kr. store byggeri ventes færdig i 2019. Når det er i drift, skal datacentret køre på 100 pct. vedvarende energi. Byggeriet ventes at skabe cirka 300 job og omtrent 50-100 beskæftigede, når datacenteret er i fuld drift.

Solidt borgerligt flertal

Da ”Dronningen over Rødekro og Aabenraa”, også kendt som borgmester Tove Larsen, abdicerede i 2013 fik hendes parti, Socialdemokratiet, et katastrofevalg. Fra at have haft 14 ud af byrådets 31 mandater gik man ned til bare otte.

SF blev også halveret og er nu bare repræsenteret med et mandat, mens det gav plads til, at Enhedslisten kunne rykke ind i byrådet.

På den anden fløj fik både Venstre og Dansk Folkeparti hver tre mandater ekstra, så Venstre kom op på 13 pladser i byrådssalen, og Dansk Folkeparti gik fra to til fem. På valgaftenen handlede Venstres Thomas Andresen derfor hurtigt og sikrede sig borgmesterposten med et absolut flertal fra sit eget parti og vennerne i Dansk Folkeparti.

Siden er to af DF'erne til viceborgmester Ejler Schütts store fortrydelse blevet løsgængere, selv om de havde skrevet under på, at de ville overlade mandatet til DF, hvis de forlod partiet. Den slags aftaler er dog ikke bindende ud over den enkeltes samvittighed.

De øvrige borgerlige partier og Socialdemokratiet havde derfor ikke det store at handle med i en konstitueringsaftale, der dog gav dem forskellige formandsposter, men måske ikke den store politiske indflydelse.

Med i konstitueringsaftalen kom også Slesvigsk Parti, det tyske mindretals politiske repræsentation, med sine to mandater, som i 2013 var tæt på at blive til tre. Det er da også partiets forhåbning til den 21. november.

Oven på jordskredssejren til Venstre og DF i 2013 håber man naturligt nok at kunne bevare såvel borgmesterpost som flertal, mens socialdemokraterne håber at kunne indhente noget af det tabte land. Umiddelbart ser det dog svært ud for det gamle borgmesterparti, for deres spidskandidat, 62-årige Karsten Meyer Olesen, der ikke selv blev genvalgt i 2013, har sagt nej til at støtte en DF'er som borgmester. Det har Ejler Schütt så kvitteret for med at sige, at han ikke vil støtte en socialdemokrat.

Som et kuriosum stiller en tidligere socialdemokrat op for Robin Hood Partiet.

Valgets dark horse

Hos socialdemokraterne bygger man noget af sit håb om et politisk kursskifte i kommunen på en sag, der har fyldt ikke alene i byrådssalen og avisernes læserbrevsspalter men også i snakken mand og kvinde imellem. Sagen er Fjordskolen. En skole med 250 sønderjyske elever, der har behov for vidtgående specialundervisning, som et flertal i byrådet har besluttet skal flytte fra sine nuværende tre matrikler i Aabenraa til en ellers nedlagt skole i Kruså, 24 kilometer syd for Aabenraa. Striden står om, hvorvidt børnene får et dårligere, lige så godt eller ringere tilbud end i dag.

Venstrefløjen i byrådet har sværget, at hvis man får flertal i det nye byråd, så vil beslutningen om flytningen blive tilbageført. Også selv om det vil betyde, at man skal hælde 14-15 millioner kroner ud med badevandet.

Socialdemokraterne afviser på det bestemteste, at Fjordskole-holdningen er taktisk bestemt og fastholder i stedet, at man kun har børnenes tarv for øje. Til beskyldningen om, at man vil spilde mange millioner ved at tilbageføre beslutningen, svarer Karsten Meyer Olesen, at det vil være et endnu større spild at fastholde flytningen og dermed bruge de 60-70 millioner kroner det koster.

Udvikling ikke afvikling

De mange nye arbejdspladser på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, Campus Syd og Arena Aabenraa er investeringer, der giver kommunalpolitikerne håb om at kunne vende den nedadgående trend med hensyn til indbyggertallet.

Apples datacenter har også skabt optimisme, selv om det endnu er uvist, hvor meget det egentlig giver i form af arbejdspladser, lige som der også er et stykke lovgivningsarbejde, der skal på plads, førend aabenraaerne kan fråse i billig energi genereret af datacentret.

De politiske mærkesager spænder over det traditionelle politiske spektrum fra Venstres ”vækst og udvikling” over Socialdemokratiets mere vægt på det sociale. Uenighederne er dog ikke større end at det i oktober lykkedes at lave et budgetforlig, som fik tilslutning af 30 af byrådets 31 mandater. Kun Enhedslisten stod udenfor.

FacebookTwitter