Trods stort valgnederlag i Aalborg: Fortsat opbakning til V-frontfigur

Tina French (V) får efter alt at dømme en chance til som borgmesterkandidat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen med Venstres spidskandidat i Aalborg, Tina French Nielsen, ved et valgmøde forud for kommunavalget. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

To gange har Tina French Nielsen stået i spidsen for Venstre til kommunalvalget i Aalborg, men i ingen af tilfældene har hun formået at vippe Socialdemokratiet og borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) af pinden.

Mens Tina French Nielsen i 2013 fik 6.829 personlige stemmer, gik hun denne gang markant tilbage og måtte nøjes med 4.275 stemmer. Samtidig sikrede Socialdemokratiet sig et kanonvalg og fik absolut flertal i Danmarks fjerdestørste by.

Men det får ikke den lokale partiforening til at tvivle på spidskandidatens evner.

- Vi har ikke mistet tilliden til Tina French. Det er fortsat vores spidskandidat, slår formand for Venstre i Aalborg Kommune, Hanne Fjeldsø Greve, fast.

I både Frederikshavn og Rebild Kommune har Venstre allerede nu valgt at trække de to borgmesterkandidater efter skuffende valgresultater, men i Aalborg vil man tidligst om to år tage stilling til, om der skal andre kandidater i spil.

- Efter vedtægterne afholder vi vores valg af spidskandidat to år forud for et kommunevalg, og derfor er det to år ude i fremtiden, vi tager stilling til, om der kan være en anden spidskandidat, siger Hanne Fjeldsø Greve.

Overfor DR bekræfter Tina French Nielsen, at hun gerne fortsætter på posten, selvom hun kunne have ønsket sig et andet udfald af valget.

- Hånden på hjertet så havde jeg gerne set et bedre valg for Venstre og for mig personligt. Men vi må konstatere, at Thomas (Kastrup Larsen (S) red.) fik et uovertruffet godt valg, og det må man bare tage hatten af over for, siger hun.

Til spørgsmålet om hun og partiet kunne have gjort noget anderledes for at stå stærkere blandt vælgerne, mener hun, at Venstre kan skille sig mere ud i de politiske beslutninger i byrådssalen.

- Vi vil altid gerne være med til at træffe de brede beslutninger, og det er rigtig godt, men det er klart, at dem, der står i opposition, kommer til at stå meget skjult i forhold til den dagsorden, som samtidig er kommunens og de ledende partiers, siger hun.

Selv hvis Venstre går et godt stykke frem ved det næste valg, skal der meget til at slå Socialdemokratiet.

Ved kommunalvalget fik Socialdemokratiet 48,7 procent af alle afgivne stemmer i kommunen, mens Venstre fik 21,9 procent.

Valgforsker Johannes Andersen tvivler i den sammenhæng på, at Venstre vil være i stand til at tage magten i den nærmeste fremtid.