Sådan er borgmesterkæderne faldet i de fynske kommuner

Få overblikket over, hvordan borgmesterposterne har fordelt sig på Fyn.

SF-stemmeslugeren Tonni Hansen fik 2193 personlige stemmer I Langeland Kommune. Nærmeste konkurrent fik ikke engang 500. (Foto: Dr)

Odense Kommune

Peter Rahbæk Juel (S) beholder borgmesterkæden i Odense Kommune. Det er der ikke meget at rafle om, efter at Socialdemokraterne fik et fantastisk valg med 42,1 procent af stemmerne.

Det er en fremgang på 13,3 procentpoint i forhold til sidste valg.

- Jeg tror, det er over drømmeresultatet. Jeg kan ærligt sige, at jeg har ikke noget tidspunkt, siden jeg blev spidskandidat forestillet mig, at vi kunne ende op med det her, siger Peter Rahbæk Juel.

Modstanderen Jane Jegind (V) erkender nederlaget. Venstre fik 19,1 procent af stemmerne og gik tilbage med 4,1 procentpoint i forhold til sidste valg.

Middelfart Kommune

Johannes Lundsfryd (S) fortsætter som borgmester i Middelfart. Socialdemokraterne sikrede sig knap halvdelen af alle stemmer i kommunen. Helt præcist 48,6 procent, og det sikrer partiet 14 mandater. For at få flertal i kommunen, skal et parti have 13. Socialdemokratiet har derfor flertal alene.

- Jeg er glad for den opbakning, jeg har fået til at fortsætte det nye politiske lederskab, vi har skabt i Middelfart, siger han.

Johannes Lundsfryd (S) blev borgmester i september, efter han i september overtog posten fra bykongen Steen Dahlstrøm, der hidtil havde været borgmester siden 1986.

Nordfyns Kommune

Borgmester Morten Andersen (V) har fortsat borgmesterkæden i Nordfyns Kommune. For Venstre kan fejre en sikker sejr med 40,1 procent af stemmerne i kommunen.

- Du kan godt kalde det en lille form for en jordskredsejr. Man skal jo ikke tro, at træerne gror ind i himlen. Men det er lige før, de har gjort det her, siger borgmester Morten Andersen efter resultatet.

Ærø Kommune

Ole Wej Petersen (S) er ny borgmester på Ærø. Det stod klart efter lang tids ventetid. Socialdemokraterne har konstitueret sig med Ærøs Fremtid, Venstre og SF.

Socialdemokraterne blev største parti med 23,3 procent af stemmerne ved valget. Konservative blev næststørst med 17,4 procent og Venstre på tredjepladsen med 16,7 procent.

Forhandlingerne fortsætter onsdag og ønsket er at danne en bred konstituering, hvor Konservative også er med.

Svendborg Kommune

Socialdemokraterne blev den helt store vinder ved valget i Svendborg. Partiet gik med den nye spidskandidat, Bo Hansen, næsten frem med 12 procentpoint og ender med 10 mandater i byrådet.

- Jeg ved, at der er forventninger i partiet til, at jeg skulle levere fremgang. Men denne fremgang er højere, end selv jeg havde turde håbe på, siger Bo Hansen.

Efter en længere forhandlingsproces er det lykkedes med en bred konstituering i Svendborg, hvor Bo Hansen (S) bliver ny borgmester og Lars-Erik Hornemann (V) bliver viceborgmester samt formand for et udvalg. Henrik Nielsen (C) og Bruno Hansen (SF) får hver deres udvalg og det sidste udvalg går til Socialdemokratiet.

- Den balance mellem to røde og to blå partier, tror jeg, er den sundeste for Svendborg. Jeg er glad ved denne her løsning, der er fundet, men jeg tror først og fremmest at Svendborg vil blive glad for det, siger Bo Hansen.

Langeland Kommune

SF-stemmeslugeren Tonni Hansen er ny borgmester i Langeland Kommune. Han fik 2193 personlige stemmer. Den nærmeste konkurrent fik ikke engang 500.

SF har haft et fænomenalt valg. De har fået 32,9 procent af alle stemmer. En fremgang på hele 28,8 procentpoint siden sidste valg.

Trods den massive sejr til SF var der lang ventetid foran forhandlingslokalerne. Men endelig gik døren op, og Tonni Hansen kunne meddele, at man havde lavet en bred konstituering med samtlige af byrådets partier.

- Den brede konstituering kommer til at betyde, at vi ikke bruger vores kræfter på intern kævl og fnidder, siger Tonni Hansen.

Kerteminde Kommune

Valget i Kerteminde er endt i et speget spil om borgmesterposten. Tidligere borgmester Hans Luunbjerg (V) erkendte sit nederlag, da partiet gik tilbage med minus 3,1 procentpoint. Men han øjnede alligevel muligheden, da både Konservative og Socialdemokraterne stod med syv mandater efter valget var overstået.

Der er smækket og åbnet døre i forhandlingslokalerne, og det fortsætter onsdag.

Faaborg-Midtfyn Kommune

Det lykkedes ikke Venstre at fastholde borgmester-posten i Faaborg-Midtfyn Kommune.

I stedet bliver det Hans Stavnsager (S), der kan sætte sig i borgmesterstolen. Der er indgået en bred konstituering, hvor Venstre får 1. viceborgmesterposten, og DF får 2. viceborgmesterposten.

Assens Kommune

Søren Steen Andersen (V) er fortsat borgmester i Assens Kommune. Venstre er gået massivt frem i Assens med 42,0 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 7,9 procentpoint i forhold til sidste valg.

Konstitueringen af Søren Steen Andersen som borgmester er sket med Socialdemokraterne, der fik 25,5 procent af stemmerne.

Nyborg Kommune

Kenneth Muhs (V) er fortsat borgmester i Nyborg Kommune. Venstre fik en markant sejr med 47,4 procent af stemmerne og sikrer sig flertal alene. Lige godt som det er gået Venstre, lige så skidt er det gået Socialdemokraterne. Partiet går tilbage med 8,1 procentpoint.

Det lykkedes derfor ikke Socialdemokraterne at generobre borgmesterposten efter det konstituerings-drama, der gjorde, at Kenneth Muhs (V) fik borgmesterkæden i 2013.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk