Borgmester væltet af Wilbek i Viborg: Det er i min verden diktatur

Den afgående konservative borgmester mener, at det ikke på noget tidspunkt var muligt at forhandle.

- Det har været det mest mærkelige forløb, jeg nogensinde har oplevet, siger den afgående borgmester i Viborg, Torsten Nielsen (K).

- Vi fik rullet et dokument ud med beskeden: 'Værsgo, take it over leave it'. Det tog tre minutter og havde intet med forhandlinger at gøre. Det er i min verden diktatur.

Sådan beskriver en tydeligt skuffet Torsten Nielsen (K) det øjeblik i nat, hvor Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti præsenterede deres fælles plan for fordelingen af poster i Viborg Kommune for De Konservative.

Af planen fremgik, at det ikke længere var Torsten Nielsen, der skulle bære borgmesterkæden, men i stedet den tidligere håndboldlandsholdstræner Ulrik Wilbek, der var Venstres spidskandidat i kommunen.

Samtidig fremgik det, at Socialdemokratiet ville sætte sig på posten som 1. viceborgmester.

De Konservative blev ifølge Torsten Nielsen inviteret med i konstitueringsaftalen, men han mener ikke, at det på noget tidspunkt var muligt at forhandle.

- Det har været det mest mærkelige forløb, jeg nogensinde har oplevet. Det bærer fuldstændigt præg af, at aftalen var lavet, før vi kendte resultatet, siger han.

Hvad er en konstitueringsaftale?

  • Konstitueringen er den proces, hvor blandt andet borgmesterposten og udvalgsposter besættes.

  • Processen begynder som regel på valgaftenen og munder ud i en konstitueringsaftale, der ud over fordelingen af poster også kan indeholde politiske hensigtserklæringer.

Kunne ikke se det politiske grundlag

Ifølge Torsten Nielsen blev hans gruppe forelagt et ultimativt krav om fordelingen af poster og et tilbud om at gå med i konstitueringen, uden at blive introduceret for indholdet i det politiske program bag aftalen.

- Vi har talt om ordentlighed i hele vores valgkamp. Ordentlighed er at starte med at finde ud af, hvilket politisk grundlag der overhovedet ligger bag en aftale. I min verden handler det ikke om kroner, ører og dyre poster. Det er Viborg-borgernes fremtid, som vi skal sikre, og det kan vi kun gøre med indholdet, siger han.

Torsten Nielsen fik ved det seneste kommunalvalg blot 320 personlige stemmer. Denne gang har han fået omkring 7.000, og hans parti er samlet set gået frem.

- Det er en sejr at få et så fantastisk valg. Det kan ingen tage fra mig, og det er jeg rigtig glad for og stolt over. Men jeg er selvfølgelig skuffet over, at tingene foregår på en sådan måde. Det er i princippet et mord, man laver, når man har lavet en aftale på forhånd, inden stemmerne er talt op, siger han.

De Konservative er gået frem, men Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti får sammenlagt 21 ud af de 31 mandater i byrådet. (© DR Nyheder)

Da Ulrik Wilbek omkring klokken 02:30 i nat kunne oplyse, at der var blevet lavet en konstitueringsaftale mellem Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, fastholdt han, at han fortsat håbede at få de andre partier med i aftalen.

- Det er en sejr for borgerne i Viborg, hvis vi kan lave en bred og god konstituering, sagde Ulrik Wilbek.

Han understregede dog også, at det ikke er afgørende at få de andre partier med, da Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti allerede har 21 mandater.

Han sagde desuden, at De Konservative har fået "et rigtig fint tilbud".

- Vi er ikke færdige, som jeg oplever det, og der er forhandlinger videre i morgen (i dag, red.). Vi havde bare behov for at melde ud nu, at tre partier var enige, og at der var et flertal. Så er der mulighed for, at både Konservative, Enhedslisten og SF kan tilslutte sig senere, sagde han i nat.