Beboerne på dansk ø må ikke stemme: "Man føler sig vel lidt udenfor"

Beboerne på Christiansø og Frederiksø må ikke stemme til kommunalvalget, fordi øgruppen er statsejet.

På Ertholmene er man ikke stemmeberettiget til kommunal- og regionrådsvalg. (ARKIVFOTO) (Foto: © Torsten Raagaard)

Mens rigtig mange danskere tager forbi stemmeurnerne i dag, er der faktisk et sted i Danmark, hvor de slet ikke har modtaget nogen stemmesedler. Omkring 80 beboere på Ertholmene - Christiansø og Frederiksø - må nemlig slet ikke stemme.

Øgruppen, som ligger 20 kilometer nordøst for Bornholm, er statsejet og hører under Forsvarsministeriet. Det betyder, at øboerne ikke skal stemme til hverken kommunalvalg eller regionrådsvalget. Beboerne betaler derfor heller ingen kommuneskat.

- Christiansø står uden for den kommunale ordning og er en selvstændig enhed, som er direkte under staten, siger administratoren på øen, Jens Peter Koefoed.

Det er første gang, siden han fyldte 18 år, at den nye administrator på Ertholmene ikke kan stemme til kommunalvalget.

Han er den øverste ansvarlige myndighed og har alle offentlige chef-titler på øen. Han fungerer som alt fra arbejdsgiver til politimyndighed.

- Man følger da med på sidelinjen i lokalpressen og landspressen i, hvad der foregår. Men vi markerer det ikke, siger Jens Peter Koefoed.

Han tiltrådte stillingen som administrator på Ertholmene 1. januar i år, og derfor er det første gang, siden han fyldte 18 år, at han ikke har må stemme til et kommunal- og regionsrådsvalg.

- Det bliver da lidt specielt at prøve. Men vi har et ørådsvalg, som afsluttes henne i december.

Til ørådet stiller tre personer op. Der skal vælges to og en suppleant.

Og der er både fordele og ulemper ved ikke at skulle stemme til kommunalvalget, mener Jens Peter Koefoed:

- Man føler sig vel lidt udenfor. Vi kan jo kun se med fra sidelinjen. Til gengæld kan man være lidt mere objektiv og analyserende i forhold til det, der foregår.

Selv om borgerne på Christiansø ikke kan stemme til kommunalvalget, så er de stemmeberettiget ligesom alle andre danskere til eksempelvis Folketingsvalg og Europaparlamentsvalg.

En af borgerne på Christiansø har det helt fint med ikke at skulle stemme til kommunalvalget:

- Det er helt okay. Det er jeg vant til gennem 30 år. Vi har ikke så meget med Bornholm at gøre som sådan. Jeg tror ikke, at tingene ville blive anderledes, hvis vi var under Bornholms Regionskommune, siger Anne-Marie Koefoed, som er medlem af Ø-rådet.

Heller ikke hun markerer valgdagen.

- Vi skifter kanal i radioen, hvis der bliver for meget kommunalvalg. Men jeg følger da lidt med. Men det påvirker ikke mig.