Kandidater på Bornholm: Flere flygtninge til øen

En rundspørge blandt kommunalvalgskandidaterne på Bornholm viser, at et flere kandidater ønsker flere flygtninge til øen.

Morten Riis, som stiller op til kommunalvalget på Bornholm for Enhedslisten, så gerne, at øen tog imod flere flygtninge. (© P4 Bornholm)

Bornholm bør tage imod flere flygtninge. Det tyder en kandidat-rundspørge, som DR har lavet, i hvert fald på.

Her har flest øens kandidater svaret, at de er overvejende eller helt enige i, at Bornholms Regionskommune skal modtage flere flygtninge. Der er dog også en del, der har svaret, at de hverken er enige eller uenige, eller at de er overvejende uenige eller helt uenige i, at kommunen skal modtage flere flygtninge.

I år er det planlagt, at Bornholm skal tage imod 19 flygtninge. Det er en markant nedgang i forhold til forrige år, da flygtningestrømmen toppede. Her blev Bornholm tildelt hele 144 flygtninge.

Morten Riis, som stiller op på Bornholm for Enhedslisten, mener, at Bornholm bør tilbyde at tage imod flere flygtninge:

- Jeg synes, at vi som et rigt samfund har en forpligtelse til at hjælpe mennesker i nød på grund af krig eller andre ting. Vi har heller ikke fået det antal, som vi har regnet med, så vi kunne godt tage flere, siger Morten Riis (EL) og fortsætter:

- Vi kommer også til at mangle hænder, så vi har også brug for dem som arbejdskraft, så det giver ganske god mening.

Det er især kandidater fra Enhedslisten, Kristendemokraterne, SF og Socialdemokratiet, som er enige eller overvejende enige i, at Bornholms Regionskommune bør tage flere flygtninge.

Men det går faktisk imod landstendensen. Her er kommunalvalgs-kandidaterne splittede. Hver tredje byrådskandidat (34 procent) mener i et eller andet omfang, at deres kommune bør tage flere flygtninge, end den gør i dag. Omvendt er lidt flere end hver tredje (37 procent) uenig i det udsagn. Hver fjerde svarer, at de hverken er enige eller uenige.

"En belastning"

På den modsatte fløj - altså modstanderne af flere flygtninge - finder man især kandidater fra Venstre og Dansk Folkeparti. En af dem er Kim Jacobsen, som stiller op for Dansk Folkeparti:

- De er en belastning for vores samfund. Vi har i de seneste år måtte se områder spare, hvor der er større behov for at bruge de penge. Nogle mener så, at flygtninge er en gode for samfundet, men når man ser efter tre år, så er flertallet sådan set ikke det, siger Kim Jacobsen (DF).

En anden, som heller ikke umiddelbart mener, at Bornholm skal tage imod flere flygtninge, er Kenny Olsen, som er spidskandidat fra Liberal Alliance.

- Vi mener i Liberal Alliance, at vi skal have de flygtninge, vi har i arbejde, før vi tager flere ind, siger han.

Kan gøre det bedre

Men det er ikke kun Enhedslisten, som vil åbne Bornholm for flere flygtninge. Også Kristendemokraternes kandidat Matthias Ripley Eilsøe mener, at kommunen bør tage flere flygtninge. Og vi bør ikke skele så meget til, om de nu er nemme eller svære at integrere mener Matthias Ripley Eilsøe:

- Som det er lige nu, mener jeg, at vi har taget imod nogle af dem, der er "nemmest". Jeg mener, at vi kan gøre det bedre. Vi kan godt tage nogle af dem, som har det lidt sværere og bruge nogle ekstra ressourcer på dem, siger han.

Facebook
Twitter