Cordsen: Læsø-borgmester er et lille plaster på såret for DF

Med tilbagegang i stemmetal fik Dansk Folkeparti ikke det valg, man havde håbet på, mener DR's politiske korrespondent.

Dansk Folkeparti har haft en tilbagegang i stemmetal på 1,3 procentpoint sammenlignet med valget i 2013. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Selvom det er positivt, at Dansk Folkeparti i aftes fik borgmesterposten på Læsø, så er det ikke nok til at overskygge det skuffende kommunalvalg, som partiet har haft.

Det vurderer DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

- Det er et lille plaster på såret. Det er stort for partiet at få en post, men det er bare sket i en af Danmarks absolut mindste kommuner. Og det er ikke det samme, som hvis de havde fået posten i Guldborgsund eller en anden større kommune, siger hun.

Dansk Folkeparti gik overraskende tilbage i stemmetal og fik 277.618 stemmer på landsplan, hvilket svarer til 8,8 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på 1,3 procentpoint sammenlignet med valget i 2013.

Oveni det fik partiet ikke en borgmesterpost i de større kommuner, hvor det var oplagt, og man mistede den kultur- og fritidsborgmesterpost i København, som Dansk Folkeparti har haft siden sidste valg i 2013.

- Partiet er nødt til at bruge borgmesterposten på Læsø som noget, de kan kalde en sejr, men det er stadig ikke det valg, som Dansk Folkeparti havde håbet på, siger Christine Cordsen.

Dygtigt set af ny Læsø-borgmester

Det er Dansk Folkepartis Karsten Nielsen, der har fået borgmesterposten på Læsø med støtte fra Socialdemokratiet og Læsø-listen.

Men ifølge Cordsen er samarbejdet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er ikke noget, der har slået igennem i mange andre kommuner, selvom partiformand Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen slog fast under FolkemødetBornholm, at deres to partier skulle arbejde tættere sammen kommunalt.

- Man har set det enkelte steder, men det er også sket ved tidligere kommunalvalg. Dansk Folkeparti har opfordret deres folk i kommunerne til, at de skulle skulle samarbejde der, hvor det gav mest mening, og de kunne få mest ud af det, siger hun og fortsætter:

- Her har Karsten Nielsen dygtigt set muligheden for, at hvis han kunne gå sammen med Socialdemokratiet og Læsø-listen, så kunne han kapre borgmesterposten fra Venstre, selvom det er Læsøs største parti.