Danmarks hidtil yngste borgmesters råd til 24-årig bydronning: Arbejd i døgndrift på 200 procent

Da 25-årige Michael Aastrup Jensen blev valgt, satte mange spørgsmålstegn ved hans evner og lavede jokes.

Venstre-politikeren Michael Aastrup Jensen er ikke længere indehaver af titlen som 'Danmarks yngste borgmester nogensinde'.

Den 24-årige socialdemokrat Christina Krzyrosiak Hansen er nemlig blevet valgt som borgmester i Holbæk, hvor hun også blev den absolutte stemmesluger til kommunalvalget.

Michael Aastrup Jensen blev som 25-årig blev valgt ind for Venstre i Randers ved valget i 2001, og har altså siden kunne bryste sig af titlen som landets yngste borgmester - som han nu må give videre.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hun nok skal klare den - også selvom hun er socialdemokrat, siger han til DR Nyheder.

- Der er jo en grund til, at folk stemmer på unge mennesker. Det er jo for at få noget gejst og initiativlyst ind i byrådet, og en der gør det på en anden måde. "Sådan, plejer vi at gøre," er ikke altid den bedste løsning.

https://twitter.com/michaelaastrup/status/933315508799201280?ref_src=twsrc%5Etfw

Michael Aastrup Jensen skriver på Twitter, at han nu kun er indehaver af titlen som 'Danmarks yngste mandlige borgmester nogensinde'.

Råd: "Arbejd i døgndrift"

Christina Krzyrosiak Hansen er stormet frem i Holbæk. Venstre har lidt et sviende nederlag - efter otte år må Søren Kjærsgaard (V) forlade borgmesterkontoret, og partiet har mistet 6 mandater i forhold til kommunalvalget i 2013.

Michael Aastrup Jensen stormede dengang også frem i Randers. Han væltede den socialdemokratiske højborg - i 47 år havde borgmesterkæden hængt om halsen på en socialdemokrat.

Venstre og Michael Aastrup Jensen fik en kæmpe valgsejr, og han blev landskendt på under et døgn.

- Nogle lavede sjov med, om borgmesterkontoret nu hed 'blå stue', eller om man skulle give mig Lego-klodser i gave til borgmesteren fremfor rødvin.

Men vejen til succes for en ung borgmester er dog ikke helt uden udfordringer, husker Michael Aastrup Jensen, der i dag sidder i Folketinget for Venstre.

- Der er helt klart nogen, som ikke kun synes, det er sjovt at få en borgmester, der er under 40 år og ikke har nok livserfaring.

- Mit bedste råd er at arbejde i døgndrift på 200 procent og vise folk, at man er dygtig. Der vil også være mange af kommunens egne medarbejdere, der vil spørge, om den nye borgmester nu overhovedet kan noget.

Knap et år efter Michael Aastrup Jensen (th) var blevet valgt, var han vært for Kongehuset, som var på besøg i Randers i anledning af byens 700 års købstadsjubilæum. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Michael Aastrup Jensen vil også råde Christina Krzyrosiak Hansen til at være "ydmyg" og "lytte til de andre medlemmer af byrådet".

- Man skal ikke gå ind og sende et signal om, at man kan det hele. Jeg kom langt ved at tage imod gode råd. Det var vigtigt at lytte en ekstra gang til nogen, som han har noget erfaring, siger han med henvisning til kvaliteten af beslutningen og et velfungerende samarbejde i byrådet.

Er der slet ikke nogen beslutninger, som du fik taget lidt for hurtigt, fordi du var uerfaren?

- Jo, jeg var jo den første Venstre-borgmester i Randers nogensinde, og jeg havde en plan om at reformere hele byen i løbet af et halvt år.

- Så jeg gik i gang med at tage nogle slagsmål og indgik eksempelvis et smalt budgetforlig det første år. Det var dumt, fandt jeg hurtig ud af, og de efterfølgende år blev det brede forlig.

Christina: Borgerne har vist mig den tillid

Christina Krzyrosiak Hansen mener ikke, at hendes unge alder får nogen betydning i hendes nye job.

- Borgerne har vist mig den tillid. 5.500 har sat deres kryds ved mig, og det er jeg glad for, siger hun.

- Jeg tror, alle er klar over, at Holbæk har en presset økonomi, og jeg vil lave en ordentlig aftale.

Hun og Socialdemokratiet i Holbæk har indtil videre konstitueret sig sammen Enhedslisten, DF og SF.

Facebook
Twitter