Detektor: Kan du regne med kandidattesten?

Sofie Carsten Nielsen (RV) og Bertel Haarder (V) har testet både DR's og TV2's test.

Måske ved du med sikkerhed, hvem du skal stemme på til kommunalvalget på tirsdag. Men det kan også være, at du stadig vakler mellem flere kandidater. Og det kan også være, at du bare er nysgerrig på, hvilken kandidat du er mest enig med på en række kommunale nøgleområder.

Under alle omstændigheder er de valgtest, som du blandt andet kan prøve på nettet hos dr.dk, tv2.dk og altinget.dk, meget populære.

Halvanden gang større chance for at skifte

Professor Jens Hoff har forsket i brugen af valgtest.

- Det er den mest benyttede internet-feature overhovedet. I 2015 var der 60 procent, der tog en valgtest. Det andet, vi fandt ud af, var, at der var 35 procent, der siger, at de følger sådan en valgtest. Og det er jo relativt mange. Det tredje, vi fandt ud af, er, at der halvanden gang større chance for at skifte parti, hvis man har taget en valgtest, hvis man ikke har taget den.

Men kan du nu stole på resultatet af de her tests, når de fortæller dig, hvem du er mest enig med?

Maja Krogh, som er kandidat for Alternativet i København, fik sig noget af en overraskelse. Hun fortalte på Facebook, at hun i testen var mere enig med tre kandidater fra Enhedslisten, Alternativets spidskandidat Niko Grünfeld, og to SF'ere, end hun var med sig selv.

DR's Detektor lod folketingspolitikerne Bertel Haarder fra Venstre og Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre tage både DR's og TV2's test for at se, om de var mest enige med deres egne partiers kandidater.

Og mens Sofie Carsten Nielsen åndede lettet op, fordi hun ramte radikale kandidater begge steder, var den tidligere minister og politiske veteran Bertel Haarder noget mindre tilfreds.

To konservative og en socialdemokrat

Mens han ramte en Venstre-kandidat hos dr.dk, fik han nemlig to konservative og en socialdemokrat som sine foretrukne kandidater hos tv2.dk.

- Det her skema var meget dårligere end Danmarks Radios. Der var simpelthen for meget vrøvl i det skema, fastslog Venstre-veteranen efter testen.

Spørgsmål er afgørende

Niels Erik Kaaber Rasmussen er dataanalytiker og beskæftiger sig med valgtest.

Han påpeger, at det er afgørende, hvilke spørgsmål man skal svare på, når man skal gennemgå en valgtest.

- En af de helt store politiske kampe op til et valg handler om, hvad der er den afgørende dagsorden. Handler det for eksempel om at få styr på økonomien eller at sikre den borgernære velfærd? Handler det primært om ældrepleje eller erhvervsudvikling? Så valget af spørgsmål er i sig selv dagsordensættende. Udvalget af spørgsmål har betydning for, hvem vælgeren vil blive anbefalet at stemme på, fastslår han og påpeger, at formuleringen af spørgsmålene også har betydning.

Han er dog ikke helt enig med Bertel Haarder i, at TV2's test er dårligere end DR's.

- Testene har hver deres svagheder og styrker. Begge har faldgruber, som man bør være opmærksom på. Og det er et område, vi forsker meget i, fordi det netop er så populært.