Detektor: Så grov er tonen i kommunalpolitik

Der bliver uddelt verbale ørefigner mellem lokalpolitikerne i disse uger.

Der bliver gået verbalt til makronerne rundt om i landet blandt byrådspolitikerne.

Det har DR Detektor fundet flere eksempler på.

I Helsingør Kommune er borgmester Benedikte Kiær i valgkampen blevet karakteriseret som 'et hysterisk pigebarn, i særdeleshed, når hun ikke får sin vilje' af sin politiske modstander, lokaldemokraten Jan Ryberg, og i Hvidovre holder Arne Bech fra den lokale Hvidovre-liste sig heller ikke tilbage.

Han har ved et vælgermøde kaldt Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti 'en repræsentant for magtbegær og grådighed', fordi Dencker i forbindelse med kommunalvalget i 2013 brød alliancen med de borgerlige partier og i stedet gjorde socialdemokraten Helle Adelborg til borgmester.

Synes tonen er for grov

Når man spørger lokalpolitikerne, synes en stor del af dem, at tonen er for grov. Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har spurgt dem ad, og næsten 30 procent af lokalpolitikerne mener, at debatten er præget af upassende personangreb.

En aktuelt eksempel kommer fra Gribskov Kommune i Nordsjælland, hvor socialdemokraten Betina Sølver var så utilfreds, at hun henvendt til en byrådskollega skrev følgende på Facebook:

- Kære Jonna - Som De Radikale v/Thomas Frandsen gav udtryk for ved mødet onsdag den 4. oktober, så giver du igen udtryk for noget fordrukkent sludder - jeg ved godt, at du er tørlagt alkoholiker, men jeg er desværre enig i, at du tit kommer med noget fordrukkent sludder - også i dit svar til Allan Nielsen.

DR Detektor konfronterede Betina Sølver med hendes udsagn. Hun forklarede sit udsagn således:

- Jeg skrev det om fredagen, efter vi om onsdagen havde siddet i en valgdebat på vores gamle rådhus, hvor der var to borgere, som uafhængigt af hinanden gav udtryk for, at det var noget fordrukkent sludder, som hun sagde.

- Da jeg så om fredagen sad på Facebook og kunne se, at hun - i min optik - også havde skrevet noget fordrukkent sludder som svar på det indlæg, der var, så lå den lidt til højrebenet.

Tørlagt alkoholiker

- Lige i det øjeblik - selvom det selvfølgelig ikke på nogen måde er i orden - så syntes jeg, at det var lidt komisk eller paradoksalt, at hun som tørlagt alkoholiker flere gange får at vide, at det er noget fordrukkent sludder, at hun siger.

Er det i virkeligheden ikke lidt groft at udnytte, at nogen har haft en alkoholproblem og i øvrigt er kommet ud af det, og så bruge det i sådan en kommentar?

- Jo, det er slet ikke i orden. Mit opslag lå der i max. 10 minutter, og jeg skyndte mig at fjerne det og ringede til hende og sagde undskyld. Men skaden var sket, og siden har det taget kegler alle mulige steder. Hun har også selv bragt det op i byrådet på vores sidste byrådsmåde, og jeg har flere gange givet hende en undskyldning, og jeg gør det også gerne her. Jeg er rigtig ked af det, og selvfølgelig er det ikke i orden.

Er i lidt hårde ved hinanden i Gribskov Kommune - også til daglig? Eller er det fordi, at der er valgkamp, så får den lige en ekstra en?

- Nej, jeg synes faktisk ikke... Jo, vi kan godt være lidt grove, og nogle gange så kan man gå lidt mere efter personen end sagen, men som udgangspunkt synes jeg, at vi forsøger at opføre os ordentligt overfor hinanden.

- Dybest set har jeg altid kunnet lide hende, også som kollega. Men jeg bliver også nødt til at være ærlig og sige, at hun siger noget sludder.

Betina Sølver fortryder tonen i sit udfald. Hun siger, at hun har lært noget af sagen og fremover vil være mere opmærksom på, hvad hun skriver og vil holde mere fokus på sagen fremfor personen.

Klik her og se hele tirsdagens Detektor på dr.dk/detektor.