DF efter valgnederlag: Man skal ikke sælge sin bedstemor for en borgmesterpost

For første gang ved et kommunalvalg siden kommunalreformen går Dansk Folkeparti tilbage.

Det skulle have været det kommunalvalg, der sikrede Dansk Folkeparti sin første borgmesterpost, men dagen efter valget må partiledelsen erkende, at DF går tilbage med 1,3 procentpoint.

Det er første gang siden kommunalreformen i 2005, at Dansk Folkeparti oplever tilbagegang ved et kommunalvalg, og gruppeformand Peter Skaarup erkender, at der ikke er tale om noget godt valg for DF.

- Det er det næstbedste kommunalvalgsresultat, vi har haft, men selvfølgelig havde vi gerne set det bedre, siger Peter Skaarup.

- Der er altså nogle steder, hvor vi bliver ramt af sådan en borgmestereffekt, hvor der er nogle partier, der sidder på borgmesterposterne, som simpelthen har formået at trænge bedre igennem i valgkampen, end det er lykkedes os, siger gruppeformanden.

Drømmen brast i Guldborgsund

Peter Skaarup fremhæver dog kommuner som Bornholm og Guldborgsund, hvor Dansk Folkeparti har fået gode valg.

Netop i Guldborgsund var der i DF et håb om, at partiet kunne sikre sig sin første borgmesterpost.

Men spidskandidat René Christensen (DF) måtte trods et godt valg og en lille fremgang i Guldborgsund til 23,8 procent af stemmerne se sig slået af siddende borgmester John Brædder fra lokallisten Guldborgsundlisten, som efter et kanonvalg fik 33,1 procent af stemmerne. John Brædder fortsætter derfor som borgmester.

DF-gruppeformand Peter Skaarup nedtoner skuffelsen over, at det ikke blev til en borgmesterpost i hverken Guldborgsund eller Assens, hvor Dansk Folkeparti også havde håbet på gyldne kæder.

- Det er jo ikke sådan, at vi har haft et fast mål om, at vi skulle have så og så mange borgmesterposter. Vi skal nok få borgmesterposter i Dansk Folkeparti. Spørgsmålet er om det bliver denne gang eller ved et senere kommunalvalg, siger Peter Skaarup.

- Man skal jo ikke få en borgmesterpost for enhver pris. Man skal ikke sælge sin gamle bedstemor for at få en borgmesterpost, siger han.

To halvlege

Partiformand Kristian Thulesen Dahl har endnu ikke udtalt sig om valgresultatet, men Peter Skaarup vil ikke kaste håndklædet endegyldigt i ringen i forhold til at få en borgmesterpost til Dansk Folkeparti.

De politiske forhandlinger ude i kommunerne er stadig i gang flere steder, og DF-gruppeformanden er optimist til det sidste.

- Der er to halvlege her. Den første er overstået, nemlig vælgernes tale. Den næste handler om, hvordan man fordeler de borgmesterposter. Så det er ikke udelukket på forhånd, at vi kan få én, siger Peter Skaarup.

- Men det er ikke sådan, at vi går op i det og er så fuldstændig fokuserede på det, at vi ikke kan se på den politiske indflydelse, som faktisk er den vigtigste, siger han.

Dansk Folkeparti opnåede efter valget i 2013 kulturborgmesterposten i København, men her må kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) imidlertid også erkende et valgnederlag.