DF får borgmesterposten på Læsø

Karsten Nielsen sørger for at Dansk Folkeparti får den første 'rigtige' borgmesterpost.

Karsten Nielsen fra Dansk Folkeparti bliver ny borgmester på Læsø, fremgår det efter dagens forhandlinger.

Derved får DF den første 'rigtige' borgmesterpost, mens øens tidligere borgmester Tobias Birch Johansen fra Venstre fremover kan kalde sig viceborgmester.

Der skulle flere dages forhandlinger til, før borgmesterposten blev besat i landets mindste kommune.

- Det er jeg selvfølgelig glad for og ydmyg overfor. Jeg glæder mig til at komme igang, siger Karsten Nielsen.

Efter de langtrukne forhandlinger ser den nyvalgte borgmester frem til at begynde arbejdet med et enigt byråd bag sig.

- Det betyder alt, at vi har et enigt byråd. Vi er ni personer, der er klar til at arbejde koncentreret for Læsøs borgere, siger Karsten Nielsen.

Oven på valget i tirsdags blev et flertal på fem ud af ni mandater i Læsøs nyvalgte kommunalbestyrelse allerede dagen efter enige om at pege på Karsten Nielsen fra Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti, Læsø Listen og socialdemokraten Folmer Hjort Kristensen gik sammen uden om Venstre, selv om det liberale parti blev klart det største i kommunalbestyrelsen ved valget med fire mandater.

Det gjorde den siddende venstreborgmester Tobias Birch Johansen vred. Han stod tilbage med en følelse af, at forhandlingerne slet ikke var kommet i gang for Venstres vedkommende.

Torsdag åbnede Tobias Birch Johansen så for en ny konstituering med Folmer Hjort Kristensen som borgmester. Men efter flere dages stilstand tog forhandlingerne endelig fart mandag eftermiddag.

Tilfreds viceborgmester

Forhandlingerne resulterede altså i, at øens vragede V-borgmester, Tobias Birch Johansen ikke fik borgmesterposten, selv om hans parti fik 37 procent af stemmerne ved valget. Birch Johansen stod personligt for en fjerdedel af stemmerne.

Selv om han mister borgmesterposten, så har han fundet smilet frem efter forhandlingerne er afsluttet.

- Jeg er ganske udemærket tilfreds. Det var det her, vi kunne blive enige om i nogenlunde fred og fordragelighed. Det er det, det handler om, og nu er vi videre. Jeg er stadig en form for borgmester som viceborgmester.

- Det er demokrati, og det skal man respektere. Nu skal vi videre, og jeg tror, det bliver rigtig godt, siger Tobias Birch Johansen.

Der havde været lidt uenighed om, hvem der skulle indtage posten som viceborgmester undervejs i forhandlingerne, hvor flere navne havde været i spil. Det fortæller socialdemokraten Folmer Hjort Kristensen, som dog er tilfreds med udfaldet.

- Ja, der var et par knaster undervejs, men vi fik en bred konstituering, som alle ville, og jeg er rigtig godt tilfreds. Vi er ni sammen, og det er den bedste løsning, siger Folmer Hjort Kristensen.

Med beslutningen om at gøre Karsten Nielsen til borgmester på øen i Kattegat mangler kun kommunalbestyrelsen i Slagelse at beslutte, hvem der skal være kommunens næste borgmester.