Ekspert: Kommunalvalg kan være svært for de nye partier

Alternativet og Nye Borgerlige er med til kommunalvalget for første gang, og det kan være en udfordring for de uprøvede kandidater i kommunerne.

Alternativet er sammen med Nye Borgerlige for første gang med til et kommunalvalg. Det betyder kandidater ude i kommunerne, der er uprøvede i kommunalpolitikken. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Når danskerne i dag sætter kryds i stemmeboksene landet over, kan de for første gang møde liste Å og liste D på stemmesedlen.

Det er nemlig det første kommunal- og regionsvalg, hvor de landsdækkende partier Alternativet og Nye Borgerlige møder vælgerne lokalt.

Og dét at være nyt parti i kommunalvalgsmøllen medfører en række praktiske og politiske udfordringer.

Det nationalpolitiske betyder også noget - hvor partiet står, og om det er et parti i national fremgang, så det kan dryppe lidt på partiet ude i det lokale.

Karina Kosiara-Pedersen

Det fortæller Karina Kosiara-Pedersen, som er lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Partierne skal overholde en række administrative deadlines i forhold til at få stillet kandidatlister op og faktisk finde kandidaterne ude i det lokale. Og så skal de føre valgkamp, siger hun og peger på, at netop de administrative opgaver kan være en udfordring, fordi de nye partier ikke har etablerede lokalforeninger på samme måde som mange af etablerede partier.

- Derfor er det meget op til demokratiets ildsjæle - eller i hvert fald enkelte ildsjæle i de nye partier - at få organiseret det hele, siger Karina Kosiara-Pedersen.

Kræver meget arbejde

I Rødovre Kommune har Ketil Wathne Rasmussen arbejdet hårdt de sidste par måneder. Han er spidskandidat for partiet Nye Borgerlige (D) og er enig i, at der er meget at holde styr på, når man er uprøvet i kommunalpolitikken.

- Som kandidat er det jo en udfordring at finde ud af, hvad man skal, hvor man skal gøre det, og hvordan det skal struktureres, siger han og tilføjer:

- Men det har også været enormt spændende, fordi det er nyt, og man kommer ud og snakker med en helt masse mennesker og hører deres holdninger til tingene, siger han.

Synlighed er vigtigt

Som kandidat er det jo en udfordring at finde ud af, hvad man skal, hvor man skal gøre det, og hvordan det skal struktureres

Ketil Wathne Rasmussen, spidskandidat Nye Borgerlige

I København er Niko Grünfeld i gang med slutspurten i valgkampen. Han er spidskandidat for Alternativet (Å) i Københavns Kommune og kalder valgdagen en fest for både københavnerne og for Alternativet.

- Det er jo første gang i historien, at vi stiller op til kommunalvalget. Og jeg glæder mig helt vildt til at se, om der er nogen, der sætter det grønne kryds i dag, siger han og uddyber:

- Det har været en intens valgkamp. Den har været fyldt med valgdebatter, gadeaktiviteter hver eneste dag, og så har vi lavet politiske laboratorier og værksteder, hvor vi har forsøgt at få københavnernes holdning til, hvordan denne her by skal udvikle sig, siger han.

Den synlighed er vigtigt, pointerer Karina Kosiara-Pedersen og forklarer, at en god valgkamp og synlighed til vælgermøder og i de lokale centre især er vigtigt for de nye partier.

Christiansborgpolitikken kan have betydning

Hun peger dog også på, at det også kan betyde noget, hvor partiet står på landsplan.

- Det nationalpolitiske betyder også noget - hvor partiet står, og om det er et parti i national fremgang, så det kan dryppe lidt på partiet ude i det lokale, siger hun.

Netop Alternativet er i fokus for meget andet end kommunalvalg i disse dage. Partiet har på det seneste kæmpet med intern uro og blandt andet sat gang i intern kulegravning, efter at flere medarbejdere også har klaget over "festkulturen", omgangstonen og rodede arbejdsgange i partiet, som Jyllands-Posten kunne fortælle i sidste uge.

Det tror Niko Grünfeld dog ikke får stor indflydelse på valgresultaterne lokalt. Han mener, at det ikke har noget med københavnerne at gøre og tror på, at vælgerne godt kan se, at der er tale om enkeltsager på Christiansborg. Alligevel erkender han, at sagerne i sidste ende nok kan koste stemme:

- Det påvirker vel nok nogle tvivlere, som måske tænker, om de skal sætte krydset ved det grønne parti. Men jeg håber og tror på, at de sætter krydset ved det parti, de har tillid til, og som de forventer kan give København et frisk pust, siger han.