Når vi skal stemme til kommunalvalget den 21 november, så er der nogen, der bliver hjemme.

En af de laveste valgdeltagelser finder vi blandt den gruppe af mennesker, der modtager kontanthjælp. Blandt dem er de socialt udsatte.

Valget er vores
  • I serien ”Valget er vores” følger DR Syd repræsentanter fra de tre grupper, der stemte allermindst ved kommunalvalget i 2013.
  • De tre grupper er socialt udsatte, ikke-vestlige indvandrere og unge, der lige er flyttet hjemmefra.
  • Frem mod valget d. 21. november forsøger journalister fra DR Syd at finde ud af, hvad der skal til for, at de også får lyst til at stemme.
  • I denne artikel kan du møde tre socialt udsatte fra Esbjerg Kommune, der aldrig stemmer til valg.

Anja From, Anders Toft og Alf Magnussen fra Esbjerg Kommune tilhører denne gruppe. De er mellem 23 og 30 år og er alle på kontanthjælp. De har en hverdag og et liv, der har været præget af svigt, misbrug, arbejdsløshed og sygdom. Ingen af dem stemmer til kommunalvalget.

Og det er de altså ikke alene om. Ved det seneste kommunalvalg var det kun cirka 40 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der stemte. I den resterende del af befolkningen stemte godt 71 procent ved kommunalvalget.

Der kan være meget forskellige grunde til, at personer, der har det svært, ikke kommer ned til stemmeurnerne.

For Anja From, Anders Toft og Alf Magnussen handler det om, at de ikke føler, det nytter noget at stemme.

- Jeg har aldrig stemt - aldrig nogensinde. Jeg synes ikke, at der er nogen personer, der er værd at stemme på. Det er egentlig ligegyldigt, om du stemmer på den ene eller anden side, mener Anders Toft.

Anja From er helt enig i. Hun mener faktisk slet ikke, at vi har demokrati i Danmark.

- Vi har plutokrati. Det er et rigmandsvælde, der går ud på, at den rige bliver rigere, og den fattige bliver fattigere. Jeg mener ikke, at de fattige eller udsatte har nogen reel indflydelse uanset, hvor de afgiver deres stemme, siger Anja From.

Hør Alf, Anja og Anders fortælle om, hvorfor de mener, systemet har svigtet dem.

For Alf Magnussen handler den manglende valgdeltagelse også om, at han simpelthen ikke har overskuddet til at tage sig af, at der dumper en stemmeseddel ind ad brevsprækken.

- Ved det seneste kommunalvalg var jeg tilknyttet distriktspsykiatrien og skulle til møder med kommunen. Det fyldte rigtig meget, så det var slet ikke en overvejelse for mig, om jeg skulle gå ned og stemme, fortæller han.

De tre esbjergensere føler sig ikke som en del af samfundet. De føler sig sat ud på et sidespor uden indflydelse. Og det kan mulighed for at afgive et stemme til et valg ikke lave om på, lyder det samstemmende.

Der skal mere fokus på, hvem Alf er. Hvordan kommer han videre? Hvordan sikrer vi, at han får det godt?

Alf Magnussen.

- Systemet siger, at det prøver på at hjælpe os, men man får ikke den hjælp, man skal have. Hvis man får hjælp, så skal man gå til møder og jobprøvning, og hver gang man får sådan et brev, så går man derhjemme med en klump i halsen over, hvad man nu skal ind til, siger Alf Magnussen og fortsætter:

- Langt de fleste er ikke på kontanthjælp, fordi de vil nasse på samfundet. Det er fordi, man har nogle vanskeligheder, der gør, at man er endt, hvor man er.

Det er et nytteløst system, mener Anja From:

- Jeg vil ikke opfordre nogle mennesker til at stemme – tværtimod. Vælger en stor nok del af befolkningen ikke at stemme, så må et valg i sidste ende blive erklæret for ugyldigt.

De føler sig alle tre mast af et system, de mener, ser dem som en gruppe, der vil "nasse" på samfundet.

- Det er altid os, der bliver sparet på. Det er altid nedskæringer i kontanthjælpen, siger Anders Toft.

De tre esbjergensere har altså ikke lysten til at deltage i valget, fordi de føler afmagt over situationen. Men hvad skal der så til, for at få dem til at stemme?

Ord skal blive til handling

Alf Magnussen mener, det kunne være en start, hvis flere politikere gjorde ord til handling.

- Man kan sagtens putte et positivt spin på nogle negative ting, og det er det, vi føler, der bliver gjort gang på gang. Der bliver sagt, at vi skal hjælpes videre. Der bliver sagt, at der skal tages hånd om de her ting. Men det bliver gjort på en helt forkert måde, mener han.

Han fortsætter:

- Der skal mere fokus på, hvem er Alf? Og hvordan kommer han videre? Hvordan sikrer vi, at han får det godt? Fremfor den holdning, der er kommet frem om, at er man på kontanthjælp, så er man nederst i systemet, og man nasser på systemet, mener Alf Magnussen.

Alf, Anders og Anja møder lokale politikere fra Esbjerg Kommune. (Foto: Bo Bork Bechsgaard © dr)

Anja From efterlyser også mere handling fra politikerne.

- Man kan ikke bruge, hvad de har at sige til så meget, for man skal dømme mennesker på deres handlinger, siger hun.

Konfronterer man de tre med, at de jo netop kan være med til at sikre forandring, hvis de bruger deres stemme, fastholder de, at det ikke nytter noget.

- Problemet er, at vi ikke føler, det har nogen betydning, om vi stemmer på den ene eller den anden. Det kommer ikke til at ændre noget, mener Alf Magnussen.

Anja From supplerer:

- Det er meget normalt at tage afstand til et system, der har svigtet en.

Resultater og Kommuneportræt

Se alle resultater

Bliv klogere på Esbjerg