Færre vælgere satte kryds ved en lokalliste

Men i både Guldborgsund, Gribskov og på Fanø har lokallisterne kapret eller forsvaret borgmesterposter.

Kærlighedspartiet, Dovne Robert, Hampepartiet, Højhuset og Sunshine Partiet. De er iøjenfaldende og skilte sig ud på listen over partier og kandidater.

Men der var langt mellem de vælgere, der ved kommunalvalget satte kryds ved en lokalliste, som er kendetegnet ved, at de typisk kun stiller op i en enkelt kommune.

Fire procent af vælgerne - helt præcis 126.532 ud af 3.174.850 millioner vælgere - satte kryds ved en lokalliste i går, viser tal fra KMD.

Sammenligner man med stemmetallene fra 2013, står det klart, at 20 procent færre satte kryds ved en lokalliste ved dette års kommunalvalg.

Fire stærke lokallister

Det er dog ikke alle steder i landet, at det står sløjt til med lokallisterne.

I både Dragør ved København og i Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster fik lokallister markant større opbakning fra de lokale vælgere end ved det seneste kommunalvalg.

Det samme gælder i Gribskov og Fanø Kommuner.

I Guldborgssund Kommune fik Guldborgsundlisten 33,1 procent af stemmerne og gik frem med 15 procentpoint. Samtidig genvandt lokallistens formand, John Brædder, borgmesterposten.

Lokalisten kæmper for "det gode liv" for borgere i alle aldre, og Guldborgsundlisten blev dannet af en tidligere socialdemokratiske borgmester i Nykøbing Falster, der var træt af moderpartiet.

I Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster kan John Brædder fra Guldborgsundlisten fortsætte endnu en periode i borgmesterstolen. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

I Gribskov fik lokallisten nytgribskov 21,5 procent af stemmerne og gik 7 procentpoint frem.

Og på Fanø fik Fanø Lokalliste 16,7 procent af stemmerne og gik 1,8 procentpoint frem.

På både Fanø og i Gribskov overtager lokallisterne borgmesterposten.

I Dragør Kommune fik lokallisten Tværpolitisk Forening 26,6 procent af stemmerne og gik som det eneste parti i kommunen frem.

Lokallisten, som blev stiftet i 1961, skal nu blandt andet vise vælgerne, at "to biler ikke nødvendigvis giver dobbelt så meget frihed som én bil".

Onsdag eftermiddag står det dog fortsat uklart, om Tværpolitisk Forening genvinder borgmesterposten i Dragør.

Presset af store partier

Inden valget forudså Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Københavns Universitet, og Ulrik Kjær, professor og valgforsker ved Syddansk Universitet, at landets lokallister samlet set ville gå tilbage.

- Vi kan se, at de allerede er udfordret af, hvor mange steder de stiller op i dag i forhold til, hvad de gjorde tidligere. Så samlet set vil vi nok se en mindre tilbagegang, sagde professor Kasper Møller Hansen.

Ifølge valgforskerne er lokallisternes største problem de store partiers indtog i kommunalpolitik.

- De landsdækkende partier har været gode til at stille op i flere og flere kommuner og samtidig give deres lokalforeninger lov til at have deres helt egne mærkesager. Så en af de største trusler mod lokallisterne kommer fra de etablerede partiers lister, fordi de også har mulighed for at agere lokalt, siger professor Ulrik Kjær.

- Det gør selvfølgelig, at der er færre vælgere, der er landspolitisk hjemløse. Lige pludselig stiller også Det Radikale Venstre og Alternativet op i langt de fleste kommuner. Det udfordrer lokallisterne, siger Kasper Møller Hansen.

Ved kommunalvalget 21. november var lokallister opstillet i 77 ud af landets 98 kommuner.

FAKTA Lokallisterne kendetegn

  • Lister, der stiller op for at få styrke til at arbejde med problemer i kommunen, enten mere generelt eller mere specifikt. Listerne i denne gruppe lader sig ofte ikke indplacere på den traditionelle venstre-højre-skala. Eksempler: Guldborgsundlisten i Guldborgssund Kommune og Tværpolitisk Forening i Dragør.
  • Lister, som til forveksling ligner mere eller mindre vellykkede stunts for enkeltpersoner. Listerne får som regel kun ganske få stemmer og har ofte kun en enkelt kandidat på listen. Eksempler: Dovne Robert i Københavns Kommune.
  • Lister, som går op i enkeltsager og for eksempel går meget op i lukning af en skole, legalisering af cannabis eller trafik i kommunen. Eksempel: Skolelisten i Kalundborg, Hampepartiet i København og Grundejerne i Solrød.

    Kilde: Ulrik Kjær, valgforsker og professor ved Syddansk Universitet.