Faktatjek: Får indvandrere i Struer 'kulturelt betingede' førtidspensioner?

Dansk Folkepartis Jette Lund mener, at indvandrere og efterkommere tryller sig til førtidspensioner.

Kan man 'trylle' sig til en førtidspension? Og kan man få den tildelt på baggrund af 'kulturelt betingede årsager', hvis man enten er indvandrer eller efterkommer med ikke-vestlig baggrund?

Begge dele har Dansk Folkepartis spidskandidat ved kommunalvalget i Struer Kommune, Jette Lund, givet udtryk for på Facebook og i P4 Morgen.

I Struer Kommune afviser man dog, at man opererer med et begreb, der hedder "kulturelt betingede årsager", når man tildeler borgerne førtidspension. I Struer følger man loven, og det er ikke et begreb, man kender til, lyder det fra kommunen. Overfor P4 Midt- og Vestjylland erkender Jette Lund da også, at hun ikke har dokumentation for sin påstand - og det indrømmer hun også på facebook.

- Ja, det er korrekt, at jeg ikke kan dokumentere, at nogen har fået kulturelt betingede ydelser i Struer Kommune, skriver hun blandt andet.

Jette Lund har også luftet en anden påstånd om om ikke-vestlige indvandrere i Struer kommune.

- Ifølge Det Nationale Integrationsbarometer har en tredjedel flere ikke-vestlige indvandrere på varige overførselsindkomster end i andre kommuner, sagde hun på TV Midtvest og gentog påstanden på sin Facebook-side.

Ifølge integrationsbarometret.dk er andelen af 16-66-årige indvandrere og efterkommere på 44 procent i Struer Kommune, mens den er på 33 procent i hele landet. Så Struer er ganske rigtigt en tredjedel over resten af landet. Men til gengæld er der ikke tale om varig forsørgelse.

Detektor har regnet på tallene fra Integrationsbarometeret, og ifølge vores beregninger er den gennemsnitlige tid på forsørgelse i Struer blandt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere kun tre fjerdedele af året - eller 38 ud af 52 uger. Og det er en uge kortere end landsgennemsnittet.

Detektor ville gerne have spurgt Jette Lund, hvorfor hun siger, at de 44 procent er på varigforsøgelse, når det ikke er tilfældet. Jette Lund vil ikke stille op til interview, men hun har i stedet sendt os en mail:

- Jeg bruger termen ”Varige overførselsindkomster, fordi vi reelt ikke ved, hvor mange overførselsindkomster, der er varige og hvilke der ikke er.

- Jeg kan faktisk ikke reelt se, at der er en forskel for økonomien i kommunen, om man bruger den ene eller den anden term - vi har et voldsomt problem i Struer Kommune, som bliver forsøgt gemt væk under gulvtæppet - det er vel vigtigere end om man kalder et problem Varig det ene eller det andet?"

Facebook
Twitter