Flertal af vælgerne siger nej til partihopperi

- Vi politikere har kun et våben. Det er vores troværdighed, siger borgmester, der, ligesom en stor del af vælgerne, er kritisk overfor partihopperi.

De fleste vælgere synes ikke, det bør være muligt for valgte kommunalpolitikere at skifte parti, efter at de er blevet valgt.

I en undersøgelse, Epinion har lavet for DR i forbindelse med Demokratiets Aften, svarer 67 procent, at de ikke mener, at det er i orden, at partierne holder døren åben for byrødder fra andre partier.

21 procent synes, det er i orden, mens 13 procent har svaret "ved ikke".

Og det var da også noget, der var delte meninger om blandt de ni kommunalpolitikere, der deltog i paneldebatten på Demokratiets Aften.

- Man står til regnskab for vælgerne hvert fjerde år. Man kan hoppe, og man kan føre anderledes politik end det, man er valgt ind på, men hvert fjerde år, der står man til regnskab, og så kan man blive genvalgt, hvis vælgerne er tilfredse, eller ryge ud af klappen, fordi man enten er hoppet parti eller har lavet noget andet, som ens vælgere ikke bakker op om, lød det fra Laura Lindahl, rådmand for LA på Frederiksberg.

Mere kritisk overfor partihopperi var Lars Krarup (V), Hernings borgmester.

- Vi politikere har kun et våben. Det er vores troværdighed, og den synes jeg, vi skal værne om.

Ifølge Lars Krarup har de 35 kandidater for Venstre ved kommunalvalget i Herning indgået en såkaldt musketered om, at hvis man ønsker at forlade partiet efter at være blevet valgt ind, så skal man også forlade byrådet og altså ikke fortsætte som løsgænger eller i et andet parti.

Ifølge Per Clausen, der sidder i byrådet for Enhedslisten i Aalborg, siger hans parti nej til afhoppere fra andre partier, der gerne vil skifte til liste Ø midt i en valgperiode.

Partihopper: At skifte er også troværdighed

En af aftenens paneldeltagere har selv skiftet parti. Melanie Simick, der har skiftet fra SF til Alternativet i byrådet i Mariagerfjord, mener ikke overraskende, at det er i orden at skifte parti.

- Nu snakker min kollega her meget om troværdighed, og for mig er troværdighed at stå ved det, man mener. Og hvis det betyder, at man bliver nødt til at flytte sig, så er det sådan, det er. Det er ikke noget med at hoppe, det er noget med at mærke efter, ”hvad er godt for mig, og hvad er det, jeg kan stå inde for?”

Aftenens paneldeltagere i Demokratiets Aften var Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), Hernings borgmester, Lars Krarup (V), viceborgmester i Guldborgsund og folketingsmedlem René Christensen (DF), Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), rådmand i Frederiksberg Kommune og folketingsmedlem Laura Lindahl (LA), kulturrådmand i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad (R), SF-spidskandidat i Kolding Kommune og tidligere medlem af Folketinget Karina Lorentzen (SF), Alternativets første byrådsmedlem, Melanie Simick, der skiftede fra SF i Mariager Fjord, og byrådsmedlem i Aalborg Kommune og tidligere medlem af Folketinget Per Clausen (EL).

Facebook
Twitter