Forslag: Lad kommunerne få deres eget parlament

Folketingspolitikere skal holde nallerne væk fra kommunalpolitik, mener dreven byrådspolitiker.

Lav et særskilt parlament for kommunerne - langt fra Christiansborg. Sådan lyder forslag fra tidligere byrådspolitiker. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Hvis det fortsat skal være interessant at være byrådspolitiker, så skal Christiansborgpolitikerne blande sig uden om kommunalpolitik.

Det mener Jørn Rye Rasmussen, der i 32 år var medlem af byrådet i Silkeborg for SF, lige til han droppede ud af kommunalbestyrelsen ved kommunalvalget i 2013.

- Jeg blev gennem årene mere og mere irriteret over, at centralisering og statslig styring dræbte vores lokale initiativer, siger han.

70-årige Jørn Rye Rasmussen er i dag formand for lokalafdelingen af SF i Silkeborg og følger stadig kommunalpolitik på tætteste hold – blandt andet gennem SF’s to repræsentanter i Silkeborg Byråd.

Borgmesterradio på P1

P1 går på jagt efter valgflæsk, vælgerlussinger og dramatiske borgmesterkabaler - som optakt til kommunalvalget 21. november.

Lyt med lørdag kl. 14 eller find udsendelsen her efterfølgende.

Han mener, at det kun er ret og rimeligt, hvis kommuner og regioner får mere magt end i dag, alene fordi de står for 70 procent af det offentlige forbrug.

Havde råd – men måtte ikke

En af de gange, hvor Jørn Rye Rasmussen som kommunalpolitiker i Silkeborg fik nok af det, som han kalder alt for stram styring fra ”overbyrådet” på Christiansborg, ville Silkeborg Byråd bruge et trecifret millionbeløb på kommunens skoler.

- Vi havde råd til at bruge pengene, men fik ikke lov til det, siger han.

Anlægsloftet er ude af trit med almindelig sund fornuft.

JØrn Rye Rasmussen, tidligere byrådspolitiker

Silkeborg Kommune havde ramt anlægsloftet, der handler om, at Kommunerne Landsforening og regeringen laver aftaler om, hvor meget der må spenderes på nybyggeri og renoveringer ude i kommunerne.

- Anlægsloftet er ude af trit med almindelig sund fornuft, siger han.

Bøvlet og besværligt for kommunerne

I Assens Kommune håber Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti at skifte sin tjans som viceborgmester ud med en borgmesterpost til kommunalvalget i november. Han nikker genkendende til, at råderummet for kommunalpolitikere er begrænset.

- Der er lagt rammer for, hvad vi må bruge på vores service eksempelvis. Det gør jo, at vi ikke kan agere præcis, som vi vil og ud fra de penge, vi har. Det er ikke særligt hensigtsmæssigt, siger han.

Jens Henrik Thulesen Dahl er også valgt ind i Folketinget og kan også se problematikken fra Christiansborg-politikernes synspunkt.

- Jeg har en forståelse for, at der bliver nødt til at være nogle rammer for kommunerne, så vi samlet set på nationalt plan kan få tingene til at hænge sammen. Men det er bøvlet og besværligt for kommunalpolitikere, siger han.

Parlament langt fra Christiansborg

Jørn Rye Rasmussen nøjes ikke med at sige, det er bøvlet at være kommunalpolitiker. Han går et stort skridt videre.

Med afsæt i sine 32 år som byrådspolitiker foreslår han, at kommunerne helt skal løsrives fra staten. Forslaget har han beskrevet i sin bog ”Hvis det stod til mig”, som udkom i juni i år.

- Vi skal have et lokalparlament, der tager sig af alle kommunale og regionale anliggender. Og det skal ligge langt væk fra Christiansborg - gerne centralt placeret i Trekantområdet i Jylland, siger han.

Kommunalforsker Roger Buch levner dog ikke, forslaget mange chancer.

Ingen andre lande i hele verden har kommuner, der er så magtfulde og har så meget frihed til selvbestemmelse som de danske kommuner.

Roger buch, kommunalforsker

- Det er en dødfødt ide. Den magt vil Christiansborgpolitikerne aldrig afgive, siger han.

Danske kommuner er magtfulde

Ifølge Roger Buch har kommunerne i Danmark allerede stor frihed til at gøre tingene på deres egen måde.

- Ingen andre lande i hele verden har kommuner, der er så magtfulde og har så meget frihed til selvbestemmelse som de danske kommuner.

Som eksempel nævner han, at nogle kommuner vælger at have max 18 børn i deres folkeskoleklasser. Andre har 25.

- Vi har 98 kommuner, der kan modificere og udfordre de tiltag, der bliver taget af centralmagten på Christiansborg, siger Roger Buch.

Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor landspolitikerne på Christiansborg har så travlt med at blande sig i detaljer. Keder de sig, fordi EU har taget al magten fra dem?

Jørn Rye Rasmussen

Men Jørn Rye Rasmussen er stadigvæk overbevist om, at det vil gavne demokratiet med et ”lokalparlament”.

For hvis kommunerne får 100 procent råderet over de kommunale midler, tror han også kommunens borgere vil involvere sig mere i lokalpolitik.

- Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor landspolitikerne på Christiansborg har så travlt med at blande sig i detaljer. Keder de sig, fordi EU har taget al magten fra dem? spørger han.