Forening vil klæde forældre til autister på til kommunalvalg

Autismeforening giver medlemmerne gode råd om spørgsmål til byrådskandidaterne.

Stil de rigtige spørgsmål til kandidaterne til byrådene, opfordrer Autismeforeningen. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Stil spørgsmål til politikerne.

Sådan lyder opfordringen fra Autismeforeningen til forældre med syge børn.

Opfordringen kommer efter, at mange børn med autisme de senere år er blevet flyttet fra specialklasser og -skoler til almindelige folkeskoler.

I skoleåret 2010/11 gik 33.453 børn således i særlige skoletilbud. Seks år senere - i skoleåret 2016/17 - var det tal faldet til 26.834.

Det viser beregninger af tal fra Undervisningsministeriets website uddannelsesstatistik.dk.

Den udvikling er formanden for Autismeforeningen, Heidi Thamestrup, langt fra begejstret for. Hun vil derfor have forældre til at spørge ind til byrådskandidaternes holdning til specialundervisning og mener, at forældrene bør sætte kryds ved kandidater, der vil prioritere specialundervisning.

Autismeforeningen har derfor lavet et længere opslag på sin hjemmeside, hvor forældre bliver klædt på, så de kan debattere med de lokale byrådskandidater. Formanden opfordrer alle slags forældre til at bruge siden.

- Forældre til helt almindelige børn vil også have bemærket, at der er børn i klasserne, der ikke passer godt ind og tager tid og opmærksomhed fra lærerne, mener hun.

Fredericia er en af de kommuner, hvor antallet af børn, der får specialundervisning er faldet kraftigt. Fra 359 elever i 2010/11 til 191 i skoleåret 2016/17.

Et af de børn, der blev flyttet til en folkeskole efter fem år i en specialskole, er autisten Andreas. Men det endte ikke godt, fortæller hans far.

- Det gik, som vi havde frygtet. Vi oplevede en søn, der blev mere og mere fjern. Han fik så mange skolekammerater og indtryk, at han ikke kunne kapere det, siger Andreas' far, Anders Jensen.

Nogle situationer blev dog reddet af den støttelærer, der fulgte Andreas i den nye skole.

- Vi oplevede, at hvis han ikke lige var sammen med sin støttelærer, der kunne tage ham ud af klassen, så fungerede det slet ikke, siger Anders Jensen.

Flytningen betød, at Andreas isolerede sig fra omgivelserne i den store klasse, og at han ifølge faderen ikke fik noget ud af de to år, han nåede at gå i folkeskole.

- Det har været skræmmende at se et barn, der både fagligt og socialt dykkede endnu længere ned, så vores opgave her efter 9. klasse er blevet endnu større, fortæller han.

Derfor er Anders Jensen glad for, at Autismeforeningen vil klæde forældrene på til politiske diskussioner.

- Det lyder som en glimrende idé. Jeg har allerede taget kontakt til en politiker her i Fredericia. Jeg synes ikke, at man kigger langsigtet på det, men kun ser på bevillingerne her og nu, siger han.