Birgit S. tog fire ud af ti stemmer i hele kommunen: Jeg stiller mig op på en ølkasse og tager dialogen

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, vil have en ligefrem dialog med borgene.

Birgit S. Hansen er i dag 50 år. I 2014 blev hun den første kvindelige borgmester i Frederikshavn Kommune. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

I skrivende stund mangler man endnu at få gjort stemmerne op i enkelte små og store kommuner.

Men meget skal ændre sig, hvis ikke valgets helt store stemmesluger skal ende med at hedde Birgit S. Hansen fra Socialdemokratiet.

I Frederikshavn Kommune fik hun intet mindre end 14.862 af 34.701 afgivne stemmer og tog sig dermed af 42,8 procent af samtlige krydser i kommunen.

Selvom hun og partiet har skaffet sig et stort flertal på 18 ud af 29 stemmer i byrådssalen, har Birgit S. Hansen dog ikke hvilet på laurbærrene i løbet af natten.

Hun vil gøre alt, hvad hun kan for at samle en bred konstellation i byrådet.

- Jeg er både stolt og glad, men det forpligter når ens parti tager så stort et flertal, siger hun.

(© Grafik: Signe Heiredal - DR Nordjylland)

- Jeg har i fire år sagt, og også lige op til valget, at jeg går til valg på det brede samarbejde. Vi er nødt til at deles om opgaverne og ansvaret med de udfordringer, vi har i kommunen.

Nogle gange spørger folk, om jeg overhovedet er socialdemokrat. Men jeg vil sige, at jeg er realpolitiker.

Birgit S. Hansen (S), Frederikshavn Kommune

Hårdt arbejde og skolebesøg

I nat sov hun ikke mere end en halvanden time og for at holde øjnene åbne, har hun i dag holdt sig kørende på kaffe og energidrik.

I det hele taget har hårdt arbejde været et nøgleord i hendes første tid som borgmester i Frederikshavn, og det kan også være en del af forklaringen på hendes succes, mener hun.

- Jeg har arbejdet meget og også været meget synlig. Jeg har prioriteret politik og økonomi, men har nok brugt halvdelen af min tid på at være det, man kalder repræsentativ, og komme ud og tage dialogen ved at besøge skoler, virksomheder, børnehaver, ældrecentre og institutioner på handicapområdet, fortæller hun.

Succesen betyder ikke, at hun bliver mødt af heppekor, hvor hun kommer frem, for Frederikshavn Kommune har i den forudgående periode været udfordret af en skræntende økonomi, hvilket eksempelvis har resulteret i skolelukninger.

(© Grafik: Signe Heiredal - DR Nordjylland)

Men Birgit S. Hansen tror på vigtigheden af at se folk i øjnene, når man træffer beslutninger med direkte betydning for dem.

- Jeg tror godt, vælgerne kan lide, at man kommer ud og står på mål for det, man har gjort. Selvom det hele ikke er en gavebod, kan de godt lide, at man kalder en skovl for en skovl og stiller sig op på en ølkasse for at tage dialogen, siger hun.

Kommunalpolitik er realpolitik

Opgaven i den kommende tid bliver for Birgit S. Hansen selv at se at få skabt et velfungerende byråd, hvor der ikke opstår for meget splid.

- Den største opgave er at få byrådet, der råder over milliarder, til at arbejde sammen, for det giver ro.

- Hvis man holder nogen ude, så bruger de meget energi på at kritisere og slås. De skal ind til fadet, siger hun.

Derudover vil hun forsøge at sætte fokus på kerneopgaver som velfærd. Det er hendes egen holdning, at der er brug for et løft, og det er det samme, hun har hørt fra vælgerne i løbet af valgkampen.

Birgit S. Hansen er i den sammenhæng mere optaget af, hvilke udfordringer borgerne og kommunen står med, end det der kan formuleres i højtragende og ideologiske principprogrammer.

- Nogle gange spørger folk, om jeg overhovedet er socialdemokrat. Men jeg vil sige, at jeg er realpolitiker, og det er det, kommunalpolitik handler om, siger hun.

- Der bliver ikke bygget operahuse eller lignende i den her periode i Frederikshavn. For det har vi simpelthen ikke råd til.

Resultater og Kommuneportræt

Bliv klogere på Frederikshavn