Frivillige går dør til dør for at få indvandrere til at stemme i Aalborg

Borgere med ikke-vestlig baggrund stemmer markant mindre end etniske danskere. Det forsøger de at ændre på i Aalborg.

Ansam al-Shami er blandt de borgere i Aalborg, der har haft besøg af frivillige, der ville fortælle hende, at hun kan stemme til kommunalvalget (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen © DR Nyheder)

- Hej! Vi er ude og fortælle om, at der er kommunalvalg den 21. november- Stemmer du?

Mahtab Jalili-Trudslev og veninden Ida Ørum afprøver banker på dørene i Grønlandskvarteret i Aalborg.

- Budskabet er jo egentlig bare, at der er kommunalvalg og at du kan stemme, siger Mahtab Jalili-Trudslev, der er formand for integrationsrådet i Aalborg.

Her i kvarteret er der mange efternavne som Hassan, Abdullah og Bhutta på dørskiltene. Navne, der tilhører en gruppe af vælgere, der meget ofte lader være med at stemme.

Ved sidste kommunalvalg var det kun 42,4 procent af de aalborgensiske indvandrere og efterkommere, der stemte, mens 71,6 procent af de etnisk danske vælgere fik sat krydset.

Hvem kan stemme til kommunalvalget?

Indvandrere kan stemme ved kommunalvalg efter tre år i Danmark, uanset om de har statsborgerskab eller ej. Ved folketingsvalg er det kun statsborgere, der kan stemme.

Borgere fra andre EU-lande kan stemme, så snart de har bopæl i Danmark.

En del af forklaringen er, at mange slet ikke ved at de kan stemme.

- Mange tror, at de kun kan stemme, hvis de har dansk statsborgerskab. Men sådan er det, ikke, siger Mahtab Jalili-Trudslev.

Det er første gang, at frivillige går fra dør til dør her i Aalborg for at lokke folk ud at stemme. Tidligere har man forsøgt sig med plakater og flyers, men Mahtab Jalili-Trudslev håber, at det kan give noget ekstra at se folk i øjnene.

- Vi vil gerne være i øjenhøjde med borgerne og fortælle, hvad deres rettigheder er, siger hun.

Det handler jo ikke om at lokke, det handler om oplyse. Hvis der er noget, du ikke ved, så skal du jo også have det at vide.

Mahtab Jalili-Trudslev

- Det er et demokratisk problem. Vi lever i et demokratisk land, så selvfølgelig skal man bruge sin ret til at stemme.

Aalborg Kommune er en blandt 25 kommuner, der gør en særlig indsats for at få nydanskere til at stemme. Det viser en rundspørge foretaget af DR Nyheder.

I Grønlandskvareret går Mahtab Jalili-Trudslev og Ida Ørum op ad trapperne i en opgang med almene boliger på Fridtjof Nansensvej.

De ringer kun på ved de navne, der ser udenlandske ud, for her er stor sandsynlig hed for at møde en vælger, der ikke har tænkt sig at stemme. Også på landsplan er forskellene slående.

I 2013 stemte 42,5 procent af vælgerne med ikke-vestlig baggrund til kommunalvalget på landsplan, mod 75,8 procent af de etniske danskere.

Hvor mange stemmer til kommunalvalget?

- De har ikke fået det danske demokrati ind med modermælken, nogle kommer fra ikkedemokratiske lande og sociale forhold kan også betyde noget. Indvandrere er typisk ikke så godt uddannede som etniske danskere, siger Yosef Bhatti, der er professor på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Her i Grønlandskvarteret har Mahtab Jalili-Trudslev og Ida Ørum indtil videre kun mødt mennesker, der passer dårligt på den statistik – de er nemlig både klar over, at der er valg, og har tænkt sig at stemme.

Hvad er en ikke-vestlig indvandrer?

Af de lidt over 4,5 mio vælgere til kommunalvalget har omkring 320.000 eller 7 procent oprindelse i ikke-vestlige lande. Tallet omfatter indvandrere og efterkommere, der altså er født i Danmark. Ved sidste kommunalvalg var det 6,1 procent af vælgerne, der havde rødder i ikke-vestlige lande.

En ikke-vestlig indvandrer defineres af Danmarks Statistik som: en indvandrer fra alle andre lande end de 28 EU-lande, Andorra, Australien, Canada, Island, Liechtenstein, Monaco, New Zealand, Norge, San Marino, Schweiz, USA og Vatikanstaten.

Det gælder også Amina Hassan, der til daglig er to-sprogs medhjælper i indskolingen på en folkeskole.

- Jeg synes det er godt, at man stemmer på en person, og siger: han skal være med til at passe på os i fremtiden, forklarer hun.

Hun er dog glad for at kommunen gør en indsats for at få de af hendes naboer, der ikke stemmer, til at komme i stemmeboksen.

- Det hjælper jo dem, der ikke følger med i medierne, at der kommer en person rundt og spørger. Der er også mange, der ikke er danske statsborgere og så tror de ikke, de kan stemme, siger Amina Hassan.

Amina Hassan (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen © DR Nyheder)

For Mahtab Jalili-Trudslev er det en succes hver gang en indvandrer kommer hen og stemmer.

- Valgdagen er en hyldest til demokratiet. Nu kommer jeg selv fra et land, hvor man ikke må stemme. Og det er så fedt at vi bor i Danmark, hvor man kan stemme og hvor vi er med til at bestemme, hvordan vores hverdag skal være, siger Mahtab JaliliTrudslev, der selv kom til Danmark fa Iran som treårig.

- Og det skal dem, der bor her jo også vide, siger Ida Ørum.

Ægteparret Gassan al-Mousawy og Ansam al-Shami lukker op og inviterer indenfor i lejligheden, hvor de bor med fire børn.

De har begge tænkt sig at stemme til kommunalvalget.

- Jeg skal have stemt. Jeg har boet i Danmark i snart 15 år. Jeg boede i mit eget land i 19 år. Så derfor føler jeg, at Danmark er mit land, siger Ansam al-Shami.

Ægteparret Gassan al-Mousawy og Ansam al-Shami (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen © DR Nyheder)

Efter et par timer er Ida Ørum og Mahtab Jalili-Trudslev færdige med banke på døre for i dag. Nogle steder blev døren smækket i, andre steder blev de inviteret ind og sidde i sofaen.

- Det har været hele spektret. Sådan er virkeligheden, siger Mahtab Jalili-Trudslev.

- Er det virkelig jeres ansvar at lokke folk hen og stemme?

- Det handler jo ikke om at lokke, det handler om oplyse. Hvis der er noget, du ikke ved, så skal du jo også have det at vide. Vi giver folk opskriften, siger Mahtab Jalili-Trudslev.

Der er ikke forsket i effekten af kampagner, hvor man går fra dør til dør i Danmark.

- Men hvis vi kigger på den amerikanske forskning, så tyder det på, at jo mere personlige tiltagene er, jo større effekt har de. Dør til dør kampagne viser rigtig gode effekter i USA, siger Yosef Bhatti.

Mahtab Jalili-Trudslev forventer ikke, at de ikke-vestlige medborgere ligefrem stormer ud og stemmer på tirsdag. Men hvis de gør, er det godt.

- Hvis bare der er én mere, der stemmer, så er jeg glad og tilfreds, siger hun.