Partihopper sendte borgmesteren ud på sidelinjen

En partihopper fik pludselig konsekvenser for borgmesteren i Halsnæs Kommune, der måtte se til fra sidelinjen, da byrådets røde partier indgik en budgetaftale for 2018 – uden om ham.

En række kandidater til kommunalvalget diskuterer i aften i Demokratiets aften på DR1 kl. 21.15.

Under debatten, der handler om blandt andet ældre, skole og partihopperi, svarer DRs politiske analytiker Jens Ringberg på spørgsmål her på dr.dk. Du kan stille dit spørgsmål allerede nu.

På rådhuset i Frederiksværk i Nordsjælland sidder manden, der står i spidsen for byrådet i Halsnæs Kommune.

Han hedder Steen Hasselriis, han er borgmester og valgt for Venstre.

- Vi er en kommune, der har været socialdemokratisk i 20 år, før jeg kom til, og nu er den så borgerlig.

Efter kommunalvalget i 2013 kunne Steen Hasselriis danne et flertal i byrådet bestående af Venstre og Dansk Folkeparti.

Men i januar i år ændrede det sig.

Partihopper får plads i byråd

To af Venstres medlemmer havde forladt deres plads i byrådet, og det betød, at Qasam Ahmad, der blev valgt som suppleant for Venstre ved valget i 2013, nu blev tilbudt posten.

Men Qasam Ahmad havde to år forinden meldt sig ud af Venstre og ind i Alternativet.

Og på grund af borgerligt ombud, der betyder, at en suppleant har pligt til at træde til, kom han derfor ind i byrådet for Alternativet på sit Venstre-mandat.

- Jeg havde ikke været tilfreds med Venstre gennem længere tid, hovedsageligt på grund af deres flygtninge- og integrationspolitik. Jeg fik det bare dårligere og dårligere over at forsvare Venstres politik.

- Jeg måtte tage et standpunkt, og det var, at jeg valgte at sige tak og farvel til Venstre, siger Qasam Ahmad, mens han tager en stak valgplakater med det grønne Å under armen og lægger ind i sin bil.

Og Qasam Ahmads entré i byrådet fik konsekvenser for borgmester Steen Hasselriis og hans blå flertal i byrådet.

Røde partier indgår budget

Der var kun ét mandat, der adskilte rød og blå blok, og nu tippede flertallet til den røde side.

Ved budgetforhandlingerne i oktober vedtog det røde flertal næste års budget for Halsnæs Kommune, uden om borgmesterens parti, Venstre, og Dansk Folkeparti.

- Det har betydet, at en række forslag er blevet tromlet igennem, som er imod det borgerlige flertal. Der er vedtaget et budget for 2018, der ikke lige passer mig, siger Steen Hasselriis.

I orden at skifte parti

Qasam Ahmad, der nu stiller op for Alternativet, kan godt forstå, at Venstre er irriteret over situationen.

- Jeg kan godt forstå det, men det er sådan, at politik nu engang er. Jeg har svært ved at se, hvordan tingene kunne have udspillet sig anderledes.

Han mener, at det er i orden, at man skifter parti undervejs i en valgperiode:

-Det synes jeg faktisk er helt fint, fordi vi har set, hvordan partier tager en drejning i en helt anden retning end det, de står for.

Men det er borgmester Steen Hasselriis uenig i.

- Vælgerne har stemt på Venstre. Qasam er valgt på mine stemmer. Konsekvensen er, at man må træde ud af byrådet, når man ikke længere repræsenterer de vælgere, der har stemt på en.

Bør partier afvise at tage imod afhoppere fra andre partier i en valgperiode? Det diskuterer en række kandidater til kommunalvalget i aften i Demokratiets Aften på DR1. Det er kl. 21.15.

Under debatten, der også handler om skole og ældre, svarer DRs politiske analytiker Jens Ringberg på spørgsmål her på dr.dk. Du kan stille dit spørgsmål allerede nu.