Har du nogen at stemme med? - så stemmer du oftere

Hvis mor hanker op i dig, eller du kan følges med en ægtefælle, din ven eller nabo, så er chancen for at du også stemmer større.

Folk, der har nogen at følges med, kommer oftere hen og stemmer, end hvis de må gøre det alene. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2013) (Foto: claus fisker © Scanpix)

Vejret er lidt dårligt. Du har faktisk ikke rigtig tid. Eller du nåede det måske bare ikke lige. Argumenterne for at blive hjemme på sofaen i dag i stedet for at stemme er mange.

Men hvis du har nogen at stemme med, så går det faktisk lettere.

- Vi kan se, at hvis mennesker, der ellers tidligere har stemt, bliver skilt, mister deres ægtefælle eller på anden måde bliver alene, så falder deres tendens til at stemme, fortæller kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

Det mærker Grethe Louise Sørensen på 97 år fra Odense. Hun mistede sin mand for halvandet år siden og bor nu for sig selv på et plejecenter. Hun og manden plejede at følges ned til stemmeboksen.

- Tidligere har vi aftalt uden for, inden vi gik ind, hvordan vi gjorde. Og nu er jeg ligesom lidt usikker på det hele. Jeg er lidt forvirret, siger hun.

De unge har brug for et skub

Og også de helt unge vælgere stemmer mere, hvis de har en at følges med, siger Ulrik Kjær:

- Det gælder faktisk især for de unge, at det lille skub nogen skal have ikke bare for at have lyst til at stemme, men faktisk også kommer derhen, gør en forskel.

20-årige Ronja Keldgaard er en af de unge, der for første gang skal sætte kryds, men hun er vant til at det med at stemme er noget, man gør sammen.

- Vi har gjort det lidt til en tradition i min familie, at vi havde valgdag sammen, og så tog vi ned og stemme sammen og bagefter tog vi hjem og fik noget lækker frokost, fortæller hun.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af YouGov for KLs blad Momentum så følges 54 procent af vælgerne til afstemningsstedet med en eller flere andre. De fleste vil følges med deres partner eller ægtefælle, mens en mindre andel forventer at følges med deres børn, venner eller kolleger.