Kommunalforsker: Mudret politisk landkort giver færre byråd med absolut flertal

Der er længere og længere mellem byråd, hvor et enkelt parti sidder på magten.

I Herning Kommune sidder borgmester Lars Krarup og partiet Venstre på flertallet af mandaterne, men efter kommunalreformen i 2007 er der færre byråd, hvor et parti har absolut flertal. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

I 2001 var hver tredje af kommunerne ledet af en kommunalbestyrelse med et absolut flertal, men efter kommunalreformen er det blot hver tiende.

Udviklingen skyldes hovedsageligt kommunesammenlægninger, forklarer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Mange steder i landet har vi blandet socialdemokratiske højborge med venstrehøjborge. Vi har fået et mere mudret billede, så borgmesterposterne skifter frem og tilbage, siger Roger Buch.

Han slår fast, at man ikke entydigt kan sige, hvilken byrådssammensætning, der er bedst.

Men spørger man i Herning Kommune, hvor Venstre har absolut flertal med 19 ud af 31 mandater, er borgmester Lars Krarup ikke i tvivl om, at det kommer borgerne til gavn.

- Vi fører ikke 'stop-and-go' politik, hvor vi den ene dag vil i én retning, og den anden dag i en anden retning, siger han.

I indeværende valgperiode har byrådspolitikerne i Herning Kommune haft omkring 7000 sager. Mange af dem er endt med brede beslutninger.

- Vi har et arbejdsklima og samarbejdsudgangspunkt uden ævl og kævl, så vi lykkes med tingene i fællesskab, siger borgmester Lars Krarup.

I Viborg Kommune har den konservative borgmester Torsten Nielsen kun fem ud af 31 mandater. Her er arbejdsbetingelserne ikke så nemme som i Herning, men Torsten Nielsen tager gerne den politiske diskussion for borgernes skyld.

- Det er sundt, at ingen kan få en idé og trumfe den igennem. Vi får talt tingene igennem på kryds og tværs. I nogle processer giver man sig lidt, så får man lidt ekstra i andre , siger Torsten Nielsen.

Han erkender, at sager ofte tager længere tid, men:

- Alle partier bliver hørt og involveret. Dermed kommer det også borgerne til gode, siger Torsten Nielsen.

Resultater og Kommuneportræt

Bliv klogere på Herning