Borgere til Hjørring Kommune: Må vi låne jeres græsslåmaskine?

I Taars i Vendsyssel tager indbyggerne selv fat, når de synes det trænger, og det vil flere politikere gerne støtte op om.

Morten Frederiksen og flere af indbyggerne i Tårs vil gerne have lov at låne græsslåmaskiner, buskryddere og andet udstyr af kommunen, så de selv kan gå til hånde på byens grønne arealer. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Når Morten Frederiksen fra Tårs er færdig med slå sin egen græsplæne, sker det at han også ruller ud i byen og giver kommunens arealer en tur der, hvor det trænger.

På fodboldbanen samler der sig græs omkring bander og mål, ved den lokale Boller Sø gror bænkene til, og byens stier forsvinder hurtigt i ukrudt, så det er svært at komme frem.

Derfor har en gruppe borgere taget sagen i egen hånd og gør noget ved det.

- Det er skønnere at gå et sted, hvor det ser ordentlig ud, siger Morten Frederiksen.

Han oplever, at Hjørring Kommune tager sig af det grove arbejde på arelerne i Tårs, men at der sommetider er langt mellem besøgene, og at serviceniveauet har været faldende over de senere år.

- Når kommunen skærer ned mange steder, så må vi jo selv træde til, siger han.

Faktisk vil Morten Frederiksen gerne have lov at gøre endnu mere, og til det formål vil han og de øvrige indbyggere i Tårs gerne have lov at låne kommunens maskinel.

Han forestiller sig en gruppe på fire til fem mand, der kunne få nøglen til skolens redskabsrum og derfra låne det, de måtte have brug for.

- Når pedellen går hjem fra vores lokale skole, så er det jo lidt fjollet, at vi ikke kan bruge de fine køretøjer, der står deroppe, siger Morten Frederiksen.

Politikere vil have frivillig ordning

Og den ide er der lydhørhed over for blandt flere byrådsmedlemmer og kandidater til det kommende kommunalvalg.

Deriblandt borgmester Arne Boelt og formanden for kommunes teknik og miljøudvalg, Ole Ørnbøl (S).

- Vi får af og til henvendelser fra borgerforeninger i landsbyerne om, at det ser trist ud, og at vi ikke kommer så ofte, som vi har gjort, og det vil jeg godt indrømme, at vi ikke gør. Kan vi løse det på den her måde er det en win-win situation, siger Ole Ørnbøl.

Derfor er forvaltningen lige nu ved at undersøge, hvad der rent praktisk kan lade sig gøre, og hvilket juridisk ansvar kommunen har, hvis der eksempelvis skulle ske en ulykke for en borger med en af kommunens udlånte maskiner, oplyser Ole Ørnbøl.

Han understreger, at en eventuel udlånsordning skal stables på benene i et samarbejde mellem kommunen og den enkelte landsby, så man kan se en interesse i det begge steder, og det ikke ender som en spareøvelse fra kommunens side.

- Vi vil ikke presse det ned over vores lokalsamfund. Det skal alene ske på frivillig basis, og hvis det ikke kan lade sig gøre, så er det også helt okay, siger han.

- Det skal være for dem, der gerne vil have det, så er de fri for at irritere sig over, at et område ikke holdes efter den standard, de ønsker, tilføjer Ole Ørnbøl.

Morten Frederiksen fra Tårs er ikke bekymret for, at byens borgere en dag står med hele arbejdet selv.

- Det skal ikke være noget, vi skal gå og gøre hver dag, men jeg vil gerne lægge nogle timer i det engang imellem, siger han.