Mange kommuner indfører digitale valglister

På mange valgsteder skal valgkortet scannes for, at man får udleveret sin stemmeseddel. Det skal sikre mindre kø.

Det er ikke usædvanligt med lange køer på valgstederne. Med digitale valglister bliver det lettere at undgå, siger KMD, der der leverer it-systemet til valglisterne.

En valgboks, en blyant og en stemmeseddel. Det er faste elementer, når danskerne tirsdag går til stemmeboksene. Men i 80 kommuner skal man nu også forbi en scanner, for at få skiftet valgkort ud med en stemmeseddel.

Her har man nemlig skiftet valglisterne af papir ud med digitale valglister. Det gør det lettere at registrere vælgerne, og det betyder, at risikoen for kø er mindre, siger Steen Østergaard, der er valggeneral hos KMD, der leverer it-systemet til valglisterne.

- Når man bruger valglister af papir, skal man gå hen til et bestemt valgbord, men når man bruger digitale valglister, kan man gå derhen, hvor der er mindst kø. Så det giver et bedre flow.

Flere kommuner brugte også digitale valglister ved folketingsvalget forrige år, og her skete der flere steder nedbrud på systemet. Det skyldes typisk, at kommunerne har opstillet scannerne forkert, siger Steen Østergaard. Det er der taget hånd om ved dagens valg.

- Vi har vores supportere inde, så hvis der er nogle, der har lavet fejl, står vi klar til at hjælpe. Det er vores forventning, at det kommer til at gå smertefrit.

En af de kommuner, der oplevede problemer med de digitale valglister, var Høje-Taastrup Kommune. Det sker ikke denne gang, forsikrer kommunens IT-specialist Lars Haagen Petersen.

- Vi var ikke helt klar på, hvor meget det krævede, men nu er vi blevet meget klogere. Vi har sat flere ressourcer ind, mere backup og har undervist folk i det, så nu er vi ganske skarpe, siger han.

I hovedstadsområdet har 24 kommuner indført digitale valglister.