Borgerlige spidskandidater fik tæsk i Region Hovedstaden

Både Dansk Folkeparti og Venstre gik markant tilbage, mens De Konservative dog gik frem.

Martin Geertsen (V) er gået markant tilbage i forhold til valget i 2013. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Stemmerne fra regionsrådsvalget i hovedstaden er nu blevet talt op og viser, at flere profilerede kandidater er gået tilbage, heriblandt Dansk Folkepartis Henrik Thorup og Martin Geertsen fra Venstre.

Venstres spidskandidat Martin Geertsen er således gået fra 34.000 stemmer til knap 24.000 siden sidste valg. Henrik Thorup, spidskandidat for Dansk Folkeparti, har også fået en ordentlig lussing og er gået fra 24.000 stemmer til 12.000 stemmer.

Anderledes er det gået for et andet borgerligt parti. Konservative er nemlig gået frem i Region Hovedstaden, hvor Hans Toft har fået flest stemmer med knap 16.000. Det er en fremgang på 4000 stemmer fra sidste valg.

Skuffelsen er særlig stor hos Venstre, der havde håbet at kunne udfordre Sophie Hæstorp Andersen (S) ved valget.

Men alligevel overrasker stemmeantallet ikke Martin Geertsen, som han mener på mange måder minder om resultatet på landsplan, hvor Venstre er gået tilbage med knap tre procent siden sidste valg.

- Vi får et valg, som afspejler tendensen på landsplan, og det er selvfølgelig ærgerligt, når vi havde sat næsen op efter et systemskifte.

- Det, jeg tager med, er, at vi skal arbejde endnu hårdere næste gang, siger han.

Men Martin Geertsen tager alligevel fuldt ansvar for sit eget og Venstres valg.

- Når man er med til at tegne en tegning, og den viser sig ikke at betyde fremgang. Så er det selvfølgelig mit ansvar. Det løber jeg ikke fra, siger han.

DF: Det er systemet, den er gal med

Hos Dansk Folkeparti tager man resultatet mere med ro og mener ikke, der er grund til bekymring, selvom Dansk Folkeparti tabte 17.000 stemmer i forhold til sidste valg.

Spidskandidat Henrik Thorup mener ikke, at der skal koges mere suppe på resultatet, og at det i højere grad var manglende opmærksomhed end en dårlig kampagne, der gjorde udslaget.

- Der har ikke været opmærksomhed på regionerne, og det er et af problemerne.

Dansk Folkeparti kunne ikke have gjort noget anderledes, mener han.

- Vi har haft et godt samarbejde og har været tilfredse. Men det er ikke noget nederlag.

- Vi har ikke gjort noget forkert. Det er ikke vores arbejde, den er gal med. Det er systemet, den er gal med. Politik går op og ned, siger Henrik Thorup.