Nethandel kvæler butikker: Kommuner kæmper for deres overlevelse

Butikslivet i flere handelsbyer er truet viser rapport. Kommuner går til kamp mod butiksdød.

Flere butikker kan blive tvunget til at dreje nøglen om i fremtiden, konkluderer rapport. (Foto: Jens Thaysen © Scanpix)

Flere handelsbyer kan være på vej mod en fremtid, hvor butiksgaderne har store huller i tandrækken.

Det er i hvert fald konklusionen i en rapport fra Institut for Centerplanlægning (ICP). Den forudser, at mange kommuner vil miste handelsbyer inden 2030.

Det er også en udvikling, man er bevidst om i flere hovedstadskommuner, som DR har talt med. Det gælder blandt andet i Ishøj, forklarer kommunens turist-og erhvervschef, Anja Andersen.

- Det er vigtigt for os at kunne se, hvor bevæger det sig hen, hvad betyder det for de arbejdspladser, erhvervet skaber i kommunen, og hvad vi som kommune kan gøre for at understøtte det, siger hun.

Udviklingen skyldes blandt andet den stigende internethandel, der skaber hård konkurrence for butikkerne i byerne, lyder forklaringen i rapporten.

Også i Gribskov er man opmærksom på at bremse udviklingen, siger centerchef, Susanne Rasmussen. Og de to kommuner er enige om i hvert fald én af løsningerne, siger hun.

- Vi kan ikke udkonkurrere nethandel, men vi kan sørge for at samle den lokale handel, så den bliver koncentreret i stedet for at sprede butikkerne over hele byen, siger hun.

I Gribskov har man samtidig valgt at bygge flere boliger nær butikkerne, for at få flere af beboerne til at købe ind der. Mens man i Ishøj er i gang med at lave en kunstakse, der skal forbinde bymidten og stationen til kunstmuseet Arken, fortæller Anja Andersen.

- I den forbindelse vil vi jo gerne trække gæsterne fra Arken den anden vej og ind i centeret, sådan så der også er mulighed for at gå på indkøb her eller gå på café, forklarer hun.